Vesti
Politika

Kosovo prijateljska zemlja, ali Crnogoraca sve manje i nema ih u Ustavu

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je danas predstavnicima vlasti u Prištini da je potrebno da se Crnogorcima na Kosovu reši ustavno-pravni status. Tokom obeležavanja "Dana Crnogoraca" isto je zatražio i predsednik Udruženja "Lovćen" Lazar Radulović. Predsednica Kosova je izbegla da govori o najvećem problemu ove zajednice.

Prvog dana posete u uvijenoj formi, a danas direktno, predsednik Crne Gore Milo Đukanović je poručio kosovskim liderima da bi zajednica Crnogoraca na Kosovu morala da bude deo kosovskog Ustava.

"Uveren sam da će kvalitetni odnosi dve zemlje dovesti do skorijeg rešavanja statusa Crnogoraca i povećanja njihove političke vidljivosti. To bi bio značajan doprinos Kosova očuvanju identiteta crnogorske nacionalne zajednice u ovoj prijateljskoj zemlji", rekao je Milo Đukanović na obeležavanju "Dana Crnogoraca" u Narodnom pozorištu u Prištini kojem je prisustvovala i kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Đukanović je podsetio na dugu kulturnu i istorijsku ulogu na Kosovu, ali i na činjenicu da je crnogorskog stanovništva na Kosovu sve manje od 1999. godine.

"Nismo ovde danas da bismo raspravljali o razlozima značajnog smanjenja brojnosti crnogorske zajednice na Kosovu. Nažalost i to u vreme intenziviranja razvoja prijateljskih i dobrosusedskih odnosa dve zemlje. Zajednica Crnogoraca je prema zadnjem validnom popisu stanovništva na Kosovu iz 1981. godine brojala nešto više od 28.000 zbog čega su Crnogorci sa razlogom bili konstitutativni nacionalni elemenat Ustava Autonomne pokrajine Kosova i Metohije iz 1974. godine. Njihov broj danas, prema nezvničnim podacima, kreće se od 5 do 7 hiljada", rekao je crnogorski predsednik.

"Dani Crnogoraca Kosova" se obeležavaju već sedmu godinu kao priprema za godišnjicu crnogorske nezavisnosti 21. maja. Ovu manifestaciju organizuje Udruženje "Lovćen". Predsnik udruženja Lazar Radulović je kazao da bi se Crnogorci potpuno integrisali u kosovski pravni sistem ukoliko bi bili prepoznati kao manjinska zajendica.

"Da zajednički dođemo do cilja koji svi želimo, a to je ustavno-pravno priznanje crnogorske zajednice. Iako nismo deo Ustava hoćemo da se integrišemo u kosovsko društvo i institucije Kosova. Hoćemo naše predstavnike tamo. Hoćemo i svog predstavnika u Parlamentu Kosova jer to zaslužujemo kao zajednica", kazao je Radulović.

Predsednica Kosova je ponovila dobru saradnju Kosova i Crne Gore, te izrazila zahvalnost svom kolegi na poseti. Međutim, za razliku od Mila Đukanovića i Lazara Radulovića, Vjosa Osmani je izbegla da pomene gorući problem crnogorske zajednice, a to je da na Kosovu nije registrovana u Ustavu.

"Doprinos crnogorske zajednice kosovskom društvu predstavlja važnu vrednost za našu državnost. Ovaj dan je poseban zato što smo počašćeni posetom predsednika Crne Gore koji je veliki prijatelj naše države i naših građana. Kao što je već posvedočeno, upravo su kultura i umetnost one koje ruše sve barijere i sredstvo građenja mostova saradnje i komunikacije", kazala je Vjosa Osami.

Dani Crnogoraca započeli su himnom Crne Gore i Kosova, a tokom programa publici u kojoj je bilo i predstavnika ambasada, više kosovskih institucija, te bivših kosovskih lidera, predstavila su se i kulturno-umetnička društva sa svojim tradicionalnim crnogorskim folklorom.

Podsetimo, Crna Gora je Kosovo priznala još u oktobru 2008. godine a ubrzo su uspostavljeni i diplomatski odnosi. Međutim, bez obzira na tu činjenicu Crnogorci koji žive na Kosovu nisu uvršteni u Ustav Kosova.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022