Vesti
Politika

Kosovo preuzelo predsedavanje SEECP-om od BiH

Kosovo je u ponedeljak, 15. jula preuzelo jednogodišnje predsedavanje u Procesu saradnje jugoistočne Evrope (SEECP).
Kosovo preuzelo predsedavanje SEECP-om od BiH
Sa sastanka(Foto SEECP)

Na svečanom otvaranju predsedavanja, kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli je pred stranim ambasadorima predstavio i prioritete Kosova, a oni su promocija kulture i mladih umetnika, kulturno nasleđe, i pozitivan razvoj u sektoru energetike u regionu.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, istakao je da će Kosovo tokom predsedavanja dodatno doprineti „mirnom okruženju, dobrosusedskim odnosima i stabilnosti, prevazilazeći podele kroz sveobuhvatan i koherentan pristup regionalnoj saradnji i promovišući evropske integracije“.

„Usko ćemo sarađivati sa svim članicama SEECP-a i sa regionalnim i međunarodnim strukturama“, kazao je Pacoli na konferenciji za medije.

On je dodao da će se Kosovo fokusirati na povezanost kako bi se „bolje iskoristili putevi i veze između ekonomije, infrastrukture i ljudi“. Kao glavni prioritet istakao je i prekid odlaska mladih, ali i potrebu razvijanja turizma na Kosovu, kako bi postalo „bliže Evropi i svetu“.

Pacoli je takođe govorio i o prošlonedeljnom samitu SEECP-a održanom u Sarajevu, kada je Kosovo odbilo da učestvuje, zato što „nije bilo tretirano jednako kao i ostale države članice“.

„To je moglo da se izbegne dobrom političkom voljom i koordinacijom između država, međutim, Kosovo je opredeljeno da bude kredibilan i konstruktivan partner u regionu i u skladu sa glavnom misijom SEECP-a“, istakao je Pacoli.

Zemlje članice SEECP-a su Kosovo, Albanija, BiH, Turska, Severna Makedonija, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Bugarska, Grčka, Moldavija i Rumunija.Ostale vesti

Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020