Vesti
Politika

Kosovo predlaže novi nacrt sporazuma o ZSO?

Šef kosovske delegacije u tehničkim pregovorima sa Srbijom Avni Arifi, izjavio je da bi Asocijacija opština sa srpskom većinom trebalo da se uspostavi na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova, što podrazumeva izmenu postojećeg dogovora, i potvrdio da će o ovoj temi biti reči u Briselu sledeće nedelje.
Kosovo predlaže novi nacrt sporazuma o ZSO?
Avni Arifi (Foto sakte.net)

Delegacije Kosova i Srbije sastaće se sledeće nedelje u Briselu, kada se očekuje da će bit razgovora o Zajednici/Asocijaciji opština sa većinskim srpskim stanovništvom i drugim sporazumima koji su postignuti tokom dijaloga koji olakšava EU, a koji se ne primenjuju, uključujući i Sporazum o slobodi kretanja, Sporazum o energetici i druge.

Glavni pregovarač Prištine Avni Arifi izjavio je za list "Zeri" da je stav Kosova o uspostavljanju Asocijacije jasan i da bi trebalo da bude uspostavljena na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova, implicirajući da će se izraditi nova verzija sporazuma. Ustavni sud Kosova odlučio je da delovi sporazuma krše Ustav.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, koja posreduje u dijalogu na visokom nivou između Kosova i Srbije, najavila je da će se naredni sastanak tehničkih timova Kosova i Srbije održati 26. februara u Briselu, potvrdivši da će glavne teme novog sastanka biti implementacija do sada postignutih sporazuma.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021