Vesti
Politika

Kosovo postalo član Venecijanske komisije

Kosovo postalo punopravni član Venecijanske komisije Saveta Evrope, budući da to pravo nije rezervisano samo za članove SE, izjavio je za Danas Petrit Seljimi.
Kosovo postalo član Venecijanske komisije
Petrit Seljimi (Foto Kim arhiva)

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hodžaja, zadužen za odnose s javnošću u kabinetu premijera Hašima Tačija je objasnio da su članovi Venecijanske komisije i SAD, Južna Koreja i Meksiko, zemlje koje nisu u Savetu Evrope.

On je istakao da je Kosovo dobilo više od dve trećine glasova, što je gotovo identičan rezultat kao kada je prošle godine postalo član Razvojne banke Saveta Evrope.

"Nema nikakve sumnje da ćemo u bliskoj budućnosti takođe postati zemlja članica SE i tako omogućiti našim građanima da se obraćaju Evropskom sudu za ljudska prava, kao što čine i svi drugi Evropljani“, rekao je Seljimi za ovaj list.

Kako Danas nezvanično saznaje u diplomatskim izvorima u Prištini, Kosovo će do decembra ove godine podneti kandidaturu za članstvo u SE. Prema rečima sagovornika ovog beogradskog dnevnika, „već je obezbeđena dvotrećinska podrška za takvo pridruživanje“.

Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da Kosovo nije postalo punopravni član Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), izvori Danasa iz Vlade Kosova su naveli da jedino što je Srbija dobila jeste da se ne pominje reč „članstvo“ u Rezoluciji SEECP usvojenoj na nedavnom samitu u Bukureštu, ali je navedeno da je reč o „punom i ravnopravnom učešću“ u toj regionalnoj inicijativi.

„Kosovo ima sva prava kao i ostale članice SEECP, uključujući glasanje, pravo veta, kao i potpisivanja svih pravnih akata. Inače, samit u Bukureštu organizovan je na predsedničkom nivou, ali Srbiju nije zastupao Tomislav Nikolić, već vicepremijerka Kori Udovički. Moguće je da je to učinjeno jer Nikolić nije želeo da bude nemi posmatrač pridruživanja Kosova SEECP“, kažu u Prištini.

U Ministarstvu spoljnih poslova Rumunije, predsedavajuće SEECP, u izjavi za Danas su objasnili da je, u skladu sa „trajnom posvećenošću inkluzivnom karakteru regionalne saradnje“, Bukurešt pozvao predstavnike Prištine na sve relevantne sastanke SEECP tokom svog mandata, u skladu sa pravilima te inicijative.

„Sve države članice odlučile su da pozovu Kosovo* da učestvuje na trajnom osnovu u aktivnostima i na sastancima SEECP, na svim nivoima i pod ravnopravnim uslovima, čime se priznaje da njegovo učešće umnogome doprinosi snaženju regionalne saradnje, stabilizaciji i bezbednosti u regionu“, piše u odgovoru MSP Rumunije na pitanja Danasa.

Venecijanska komisija osnovana je 1990. u istoimenom italijanskom gradu, gde se održavaju sednice ovog tela čije sedište se nalazi u Strazburu. Zadatak Komisije, jednog od najvažnijih savetodavnih tela Saveta Evrope, jeste da obezbedi pravne savete zemljama članicama SE koje žele da se usklade sa evropskim standardima.Ostale vesti

Za gradonačelnika Severne Mitrovice prijavljena četiri kandidata
Kancelarija za registraciju političkih partija i potvrđivanje primila je četiri prijave za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, potvrdio je za Kontakt Plus član CIK-a Nenad Rikalo.
  • 30.10.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon učešća na onlajn konferenciji o "malom Šengenu", da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi, prenosi Tanjug.
  • 30.10.2020
Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020