Vesti
Politika

Kosovo postalo član COST-a

Kosovo je postalo član Evropske saradnje u oblasti nauke i tehnologije (COST). Odluku je doneo Upravni odbor ovog programa, sapštilo je kosovsko ministarstvo obrazovanja.
Kosovo postalo član COST-a
Ilustracija (Foto hurseda.net)

Predsednik COST-a, Sird Kloting, čestitao je kosovskom ministru, Šićriju Bitićiju, kao i istraživačima sa Kosova, stoji u saopštenju.

"Kao zemlja bliska COST-u, istraživači na Kosovu imaju pravo na refundiranje za učešće u aktivnostima COST-a, u skladu sa važećim pravilima COST-a," stoji u pismu koje je Kloeting uputio Bitićiju, dodaje se.

A kosovski ministar zahvalio se kosovskom počasnom konzulu u Austriji Davidu Ungar Klajnu i austrijskoj državi za "doprinos koji je postignut" tokom procesa pridruživanja Kosova COST-u.

COST je program za transnacionalnu saradnju među istraživačima, inženjerima i naučnicima širom Evrope, koji finansira EU. Obezbeđuje sredstva za konferencije, sastanke, razmene i slične aktivnosti.

Ima 36 zemalja članica, među kojima je i Srbija, a koju predstavlja Ministarstvo obrazovanja i tehnologije Vlade Srbije.Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021