Vesti
Politika

Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope

Kosovo je zvanično podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Ovu informaciju je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope
Savet Evrope (Foto Danas)

"Želim da vas obavestim da je pre pet minuta Donika Gervala predala zahtev za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope i time je Priština pokazala da je srušila još jedan sporazum, Vašingtonski. Brutalno su ga pregazili, ne sekiraju se ni za šta. Posle desetogodišnjeg gaženja Briselskog, sada su pokazali Vašingtonski sporazum - rezoluciju 1244 ni oni, ni njihovi mentori nikada nisu poštovali. Na nama je da ne uđemo u mržnju i psihozu sukoba, ali da na racionalan i odgovaran način pružimo odgovor", rekao je Vučić.

Kako je dodao, u skladu sa tim zakazao je za sutra u 11 sati Sednicu saveta za nacionalnu bezbednost.

"U narednim nedeljama daćemo sve od sebe da pokažemo da možemo da se borimo, čuvamo svoju zemlju", rekao je on.

Prethodno je Kosovska vlada održala elektronsku sednicu na kojoj je odobrila inicijativu za članstvo u Savetu Evrope.

Savet Evrope je međunarodna organizacija evropskih zemalja čije je sedište u Palati Evrope u Strazburu. Osnivački akt SE je Statut Saveta Evrope, potpisan u Londonu, 5. maja 1949. godine. SE ima preko 40 država članica (jedina evropska država koja nije članica SE je Belorusija) i 5 država koje imaju status posmatrača (Kanada, Sveta Stolica, Japan, Meksiko, SAD) i Izrael koji ima status posmatrača samo u Parlamentarnoj skupštini SE.

Sve države članice SE potpisale su Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, sporazum čiji je cilj zaštita ljudskih prava, demokratije i vladavine prava. Evropski sud za ljudska prava nadgleda primenu Konvencije u državama članicama. SE radi u bliskom partnerstvu sa Evropskom unijom i sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju, kao i sa mnogim zemljama partnerima širom sveta.

Osnovni ciljevi Saveta Evrope su zaštita ljudskih prava, unapređenje demokratije i vladavine prava.Ostale vesti

Stojanović formira politički pokret: Izlazak iz institucija bio bi kukavički potez

Izjavu Dalibora Jevtića o mogućem izlasku iz institucija Srba južno od Ibra, Branimir Stojanović vidi kao dodatni pritisak na međunarodnu zajednicu i kosovske organe vlasti da ožive dijalog i formiraju ZSO. "Ne mislim da će do toga da dođe, jer bi takva odluka bila vrlo neodgovorna i opasna po nas", kaže za Kim bivši zamenik kosovskog premijera.

  • 05.12.2022
Intervju sa Nenadom Rašićem: Postadoh Aljbinov Srbin za samo jedan dan
Izlazak Srba južno od Ibra iz kosovskih institucija značio bi salto mortale (smrtonosni skok, vratolomija...) jer smo od tih institucija zavisni, kazao je za Kim novoimenovani ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić. Na uvrede predsednika Srbije Aleksandra Vučića gleda kao na farsu, te ističe da je za samo jedan dan od imenovanja postao "Aljbinov Srbin".
  • 05.12.2022
Vučić: Za konstruktivan dijalog
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom izjavio da je Srbija opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uslova za život svih građana.
  • 05.12.2022
Dačić: Želju za priznanjem Priština uvija u oblandu stabilnosti
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da su najave Kosova o apliciranju za status kandidata u EU želja za priznanjem državnosti koja je "uvijena u oblandu o regionalnoj stabilnosti".
  • 05.12.2022
Sever Kosova: Osećaj nesigurnosti bez policije
Pripadnici srpske zajednice sa severa Kosova navode kako se ne osećaju bezbedno jer na terenu nema Policije Kosova, dok kosovski premijer Aljbin Kurti tvrdi da je policija tamo.
  • 05.12.2022
EU: Dobro da Srbija bude u Tirani
Verujemo da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneti odluku o prisustvu samitu Evropske unije (EU) - Zapadni Balkan sutra u Tirani, posebno što je samit fokusiran na napredak, i bilo bi dobro da Srbija bude predstavljena na najvišem nivou, rečeno je na brifingu evropskih zvaničnika uoči samita 6. decembra u Tirani.
  • 05.12.2022