Vesti
Politika

Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope

Kosovo je zvanično podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Ovu informaciju je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope
Savet Evrope (Foto Danas)

"Želim da vas obavestim da je pre pet minuta Donika Gervala predala zahtev za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope i time je Priština pokazala da je srušila još jedan sporazum, Vašingtonski. Brutalno su ga pregazili, ne sekiraju se ni za šta. Posle desetogodišnjeg gaženja Briselskog, sada su pokazali Vašingtonski sporazum - rezoluciju 1244 ni oni, ni njihovi mentori nikada nisu poštovali. Na nama je da ne uđemo u mržnju i psihozu sukoba, ali da na racionalan i odgovaran način pružimo odgovor", rekao je Vučić.

Kako je dodao, u skladu sa tim zakazao je za sutra u 11 sati Sednicu saveta za nacionalnu bezbednost.

"U narednim nedeljama daćemo sve od sebe da pokažemo da možemo da se borimo, čuvamo svoju zemlju", rekao je on.

Prethodno je Kosovska vlada održala elektronsku sednicu na kojoj je odobrila inicijativu za članstvo u Savetu Evrope.

Savet Evrope je međunarodna organizacija evropskih zemalja čije je sedište u Palati Evrope u Strazburu. Osnivački akt SE je Statut Saveta Evrope, potpisan u Londonu, 5. maja 1949. godine. SE ima preko 40 država članica (jedina evropska država koja nije članica SE je Belorusija) i 5 država koje imaju status posmatrača (Kanada, Sveta Stolica, Japan, Meksiko, SAD) i Izrael koji ima status posmatrača samo u Parlamentarnoj skupštini SE.

Sve države članice SE potpisale su Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, sporazum čiji je cilj zaštita ljudskih prava, demokratije i vladavine prava. Evropski sud za ljudska prava nadgleda primenu Konvencije u državama članicama. SE radi u bliskom partnerstvu sa Evropskom unijom i sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju, kao i sa mnogim zemljama partnerima širom sveta.

Osnovni ciljevi Saveta Evrope su zaštita ljudskih prava, unapređenje demokratije i vladavine prava.Ostale vesti

Beta: EU i SAD veoma nezadovoljni odbijanjem Kurtija da obnovi dijalog
Zvaničnici u institucijama EU i zemlje članice Unije snažno zahtevaju od vlasti Kosova da suštinski obnove dijalog s Beogradom i stavljaju vrlo jasno do znanja da ni Srbija, a svakako ni Kosovo ne mogu napredovati ka ugrađivanju u EU bez opipljivog napretka ka normalizaciji odnosa u vidu celovitog međunarodno priznatog sporazuma.
  • 22.05.2022
’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  • 21.05.2022
Ambasador Kube: Kosovo je deo Srbije
Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo, izjavio je da je za tu zemlju Kosovo deo Srbije i da Kuba podržava Srbiju po pitanju integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji.
  • 21.05.2022
Istraživanje NSPM: Većina protiv priznanja Kosova
Većina ispitanika istraživanja Nove srpske političke misli ne bi priznalo Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju, protivi se ulasku u NATO i nije za uvođenje sankcija Rusiji - podaci su objavljenog istraživanja.
  • 21.05.2022
Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
  • 20.05.2022
’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

  • 20.05.2022