Vesti
Politika

“Kosovo otvorilo zakon džungle”

“Španija je duboko uverena da podrška SAD u drugih zemalja jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova predstavlja ogromnu grešku”.
“Kosovo otvorilo zakon džungle”
(Foto dw.de)

To je za današnju Politiku rekao otpravnik poslova ambasade Španije u Beogradu Injigo Ramires de Aro Valdes, ističući da katalonski separatizam nema podršku.

Ramirez de Aro rekao je i da separatizam Katalonije nema međunarodnu podršku, jer "priznanje unilateralnih deklaracija izaziva globalni haos i mapu sveta pretvara u besmislenu ratnu šaru".

Na pitanje da li Srbija praktično treba da prizna Kosovo da bi napredovala u evrointegracijama, Ramires de Aro je odgovorio da je Španija protiv toga da unilateralna deklaracija može da se podrži ili prihvati, i to zbog principa koji se mora poštovati svuda.

"Unilateralnom deklaracijom se nigde ne mogu menjati granice. Ako se dopusti da se to jednom uradi, nastaje zakon džungle. Sa Kosovom smo već ušli u tu vladavinu zakona džungle", rekao je Ramires de Aro.

On je istakao da Španija negoduje zbog toga što iste one zemlje koje prihvataju i podržavaju nezavisnost Kosova ne prihvataju druge unilateralne proklamacije nezavisnosti, što deluje kao hipokrizija, kontradikcija.

"Sledi i logično pitanje: ako ste prihvatili da se razbije Srbija, i pokušavate da stvorite nezavisno Kosovo, zašto onda ne prihvatite da se ta nepostojeća samoproklamovana tvorevina podeli?", pita se Ramirez de Aro Valdes.

Kao jednu od bitnih razlika između separatizma na Kosovu i u Kataloniji, on ocenjuje da, kako kaže, ogromna kontradikcija što su SAD i druge zemlje priznale Kosovo verovatno proizilazi iz prethodnih godina i činjenice da su Srbi "u tom filmu bili proglašeni za loše momke koje je trebalo kazniti".

Naglasivši da je siguran da katalonski separatizam nema niti će imati podršku, Ramires de Aro kaže za Politiku i da bi međunarodna podrška u ovom slučaju stvorila opštu nestabilnost.

"Katalonija uživa autonomiju, slobodu i demokratiju. Kada govorimo o nabujalom separatizmu, treba znati da se on sastoji samo iz nacionalističkih simbola i građenja emocija na populističkoj retorici koja je u suštini krajnje reakcionarna", zaključio je Ramires de Aro Valdes.

On je dodao i da je poslednjih godina katalonski nacionalizam narastao najviše zbog ekonomske krize, ali da se ne može dozvoliti da populistički entuzijazam diriguje demokratijom, već da njome upravljaju norme i zakoni, a ne ulica.Ostale vesti

Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020