Vesti
Politika

“Kosovo otvorilo zakon džungle”

“Španija je duboko uverena da podrška SAD u drugih zemalja jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova predstavlja ogromnu grešku”.
“Kosovo otvorilo zakon džungle”
(Foto dw.de)

To je za današnju Politiku rekao otpravnik poslova ambasade Španije u Beogradu Injigo Ramires de Aro Valdes, ističući da katalonski separatizam nema podršku.

Ramirez de Aro rekao je i da separatizam Katalonije nema međunarodnu podršku, jer "priznanje unilateralnih deklaracija izaziva globalni haos i mapu sveta pretvara u besmislenu ratnu šaru".

Na pitanje da li Srbija praktično treba da prizna Kosovo da bi napredovala u evrointegracijama, Ramires de Aro je odgovorio da je Španija protiv toga da unilateralna deklaracija može da se podrži ili prihvati, i to zbog principa koji se mora poštovati svuda.

"Unilateralnom deklaracijom se nigde ne mogu menjati granice. Ako se dopusti da se to jednom uradi, nastaje zakon džungle. Sa Kosovom smo već ušli u tu vladavinu zakona džungle", rekao je Ramires de Aro.

On je istakao da Španija negoduje zbog toga što iste one zemlje koje prihvataju i podržavaju nezavisnost Kosova ne prihvataju druge unilateralne proklamacije nezavisnosti, što deluje kao hipokrizija, kontradikcija.

"Sledi i logično pitanje: ako ste prihvatili da se razbije Srbija, i pokušavate da stvorite nezavisno Kosovo, zašto onda ne prihvatite da se ta nepostojeća samoproklamovana tvorevina podeli?", pita se Ramirez de Aro Valdes.

Kao jednu od bitnih razlika između separatizma na Kosovu i u Kataloniji, on ocenjuje da, kako kaže, ogromna kontradikcija što su SAD i druge zemlje priznale Kosovo verovatno proizilazi iz prethodnih godina i činjenice da su Srbi "u tom filmu bili proglašeni za loše momke koje je trebalo kazniti".

Naglasivši da je siguran da katalonski separatizam nema niti će imati podršku, Ramires de Aro kaže za Politiku i da bi međunarodna podrška u ovom slučaju stvorila opštu nestabilnost.

"Katalonija uživa autonomiju, slobodu i demokratiju. Kada govorimo o nabujalom separatizmu, treba znati da se on sastoji samo iz nacionalističkih simbola i građenja emocija na populističkoj retorici koja je u suštini krajnje reakcionarna", zaključio je Ramires de Aro Valdes.

On je dodao i da je poslednjih godina katalonski nacionalizam narastao najviše zbog ekonomske krize, ali da se ne može dozvoliti da populistički entuzijazam diriguje demokratijom, već da njome upravljaju norme i zakoni, a ne ulica.Ostale vesti

“Sporazum”: ZSO, kamen zajedničkog spoticanja
Da će biti i konstruktivnih i nekonstruktivnih nejasnoća, znalo se od samog početka, od potpisivanja prvog briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda. Od tada, do danas, za jedne je to, kako piše u dokumentu, Asocijacija/Zajednica opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu, za druge - Zajednica srpskih opština.
  • 21.10.2020
Hoti: Nema ZSO sa izvršnim ovlašćenjima
Neće biti formirana Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, ponovio je na današnjoj konferenciji za medije premijer Kosova Avdulah Hoti.
  • 21.10.2020
SB danas o izveštaju generalnog sekretara UN o Kosovu
Ambasadori Saveta bezbednosti raspravljaće danas o novom šestomesečnom izveštaju šefa Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o stanju na Kosovu.
  • 21.10.2020
Izbori u Srbiji 2022, Dačić na čelu Skupštine

Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije zajedno sa predsedničkim, 3. aprila 2022. godine, izjavio je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić posle sednice Predsedništva stranke na kojoj se razgovaralo o sastavu nove Vlade. U Vladi će, najavio je Vučić, biti i SPAS i SPS, dok će lider socijalista Ivica Dačić biti novi predsednik Skupštine Srbije.

  • 20.10.2020
Hoti Lajčaku: Nema zadiranja u

Kosovski premijer Avdulah Hoti poručio je izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku da je jedan od principa za dijalog, koje je uspostavila Priština, da se neće zadirati u "unitarni karakter" Kosova.

  • 20.10.2020
Tači raspisao izbore za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice
Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vandredne izbore za gradonačelnike opština Podujevo i Severna Mitrovica, koji će biti održani 29. novembra, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.
  • 20.10.2020