Vesti
Politika

Kosovo osniva Mehanizam za dokumentovanje ratnih zločina

Vlada Kosova je na današnjoj sednici usvojila nacrt koncept dokumenta za uspostavljanje Mehanizma za dokumentovanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu.
Kosovo osniva Mehanizam za dokumentovanje ratnih zločina
Sa sednice Vlade Kosova (Foto Kosova Press)

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je i 22 godine nakon rata bavljenje zločinima počinjenim tokom rata na Kosovu "daleko od onoga što se želi", te da je "kroz dokumentovanje ratnih zločina vreme da se institucionalizuje i zaštiti kolektivno pamćenje".

"Ne možemo ni da poništimo prošlost, ni da vratimo vreme da se pozabavimo zločinima koji su odavno trebali biti rešeni, ali možemo i daćemo sve od sebe u okolnostima u kojima se nalazimo posle više od dve decenije. Teška kršenja ljudskih prava, ratni zločini i zločini protiv čovečnosti počinjeni tokom rata tretiraće se od strane Mehanizma za dokumentovanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu. Koncept dokument preporučuje uspostavljanje Mehanizma putem posebnog zakona. Ovaj mehanizam će doprineti ostvarivanju prava žrtava i društva da znaju istinu, a doprineće i ostvarivanju prava na pravdu kao čvrstog temelja mira, prava na reparaciju“, rekao je on.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju je navela da je svrha stvaranja takvog Mehanizma da se podaci o zločinima koji su se desili tokom rata na Kosovu prikupe, verifikuju, sistematizuju i sačuvaju kako bi bili dostupni, pre svega žrtvama, a zatim društvu i pravosudnim institucijama.

Ona je dodala da je predloženo da se to uradi zakonom kako bi se jasno definisao mandat Mehanizma.

„Koncept dokument predlaže uspostavljanje posebnog Mehanizma za dokumentovanje svih teških kršenja ljudskih prava, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih tokom nedavnog rata na Kosovu. Za uspostavljanje ovog mehanizma preporučuje se opcija koja predviđa uspostavljanje ovog Mehanizma posebnim zakonom. Ovo se preporučuje jer će se izradom zakona jasno definisati mandat Mehanizma, njegove dužnosti i odgovornosti“, naglasila je Hadžiju.

Vlada Kosova je danas odobrila inicijativu za uspostavljanje Međuvladinog koordinacionog sekretarijata u okviru sporazuma o saradnji između Kosova i Saveta ministara Albanije.Ostale vesti

Lutovac: Ono što se desilo u Banjskoj je tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je ono što se desilo 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova, tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije.
  • 04.10.2023
Džejms O’Brajen pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
Američki Senat je potvrdio imenovanje Džejmsa O’ Brajena za pomoćnika državnog sekretara Blinkena za Evropu i Evroaziju.
  • 04.10.2023
Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023