Vesti
Politika

Kosovo osniva Mehanizam za dokumentovanje ratnih zločina

Vlada Kosova je na današnjoj sednici usvojila nacrt koncept dokumenta za uspostavljanje Mehanizma za dokumentovanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu.
Kosovo osniva Mehanizam za dokumentovanje ratnih zločina
Sa sednice Vlade Kosova (Foto Kosova Press)

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je i 22 godine nakon rata bavljenje zločinima počinjenim tokom rata na Kosovu "daleko od onoga što se želi", te da je "kroz dokumentovanje ratnih zločina vreme da se institucionalizuje i zaštiti kolektivno pamćenje".

"Ne možemo ni da poništimo prošlost, ni da vratimo vreme da se pozabavimo zločinima koji su odavno trebali biti rešeni, ali možemo i daćemo sve od sebe u okolnostima u kojima se nalazimo posle više od dve decenije. Teška kršenja ljudskih prava, ratni zločini i zločini protiv čovečnosti počinjeni tokom rata tretiraće se od strane Mehanizma za dokumentovanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu. Koncept dokument preporučuje uspostavljanje Mehanizma putem posebnog zakona. Ovaj mehanizam će doprineti ostvarivanju prava žrtava i društva da znaju istinu, a doprineće i ostvarivanju prava na pravdu kao čvrstog temelja mira, prava na reparaciju“, rekao je on.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju je navela da je svrha stvaranja takvog Mehanizma da se podaci o zločinima koji su se desili tokom rata na Kosovu prikupe, verifikuju, sistematizuju i sačuvaju kako bi bili dostupni, pre svega žrtvama, a zatim društvu i pravosudnim institucijama.

Ona je dodala da je predloženo da se to uradi zakonom kako bi se jasno definisao mandat Mehanizma.

„Koncept dokument predlaže uspostavljanje posebnog Mehanizma za dokumentovanje svih teških kršenja ljudskih prava, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih tokom nedavnog rata na Kosovu. Za uspostavljanje ovog mehanizma preporučuje se opcija koja predviđa uspostavljanje ovog Mehanizma posebnim zakonom. Ovo se preporučuje jer će se izradom zakona jasno definisati mandat Mehanizma, njegove dužnosti i odgovornosti“, naglasila je Hadžiju.

Vlada Kosova je danas odobrila inicijativu za uspostavljanje Međuvladinog koordinacionog sekretarijata u okviru sporazuma o saradnji između Kosova i Saveta ministara Albanije.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022