Vesti
Politika

Kosovo odlučuje o demarkaciji i o sudbini Vlade

Dva dana pre nego što će Skupština Kosova, na zahtev opozicije, odlučiti o sudbini Vlade, premijer Isa Mustafa će proslediti parlamentu Sporazum o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore.
Kosovo odlučuje o demarkaciji i o sudbini Vlade
Suzavac u kosovskoj skupštini (Foto KIM)

Kako piše Radio Slobodna Evropa ukoliko sakupe dovoljan broj potpisa, moguće je da će Skupština danas zasedati po tom pitanju.

Odluku da se demarkacija nađe pred Skupštinom doneo je sam premijer Isa Mustafa, nakon telefonskog razgovora sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, Brajanom Hojt Jiom, u petak, nekoliko sati kasnije pošto je zakazana vanredna sednica o poverenju vladi.

U zahtevu opozicije, kojeg su podržali i pojedini poslanici vladajuće Demokratske partije Kosova, stoji da trenutna koalicija Demokratske partije i Demokratskog saveza, kao i pripadnika manjinskih zajednica, nije uspela da reši suštinske probleme sa kojima se suočava Kosovo, a kao posledica toga zemlja je više od godinu i po dana u političkoj krizi.

Mustafa, inače čelnik Demokratskog saveza, protivi se opciji da se njegov mandat za godinu dana skrati, te poručuje da ga ovakve peticije "ne plaše i ne brinu".

Demokratska partija, koja je u koaliciji sa Mustafom, još uvek nije donela odluku da li će glasati za okončanje rada Vlade. Kako su iz ove partije rekli konsultovaće se sa koalicioniom partnerom, a potom će o tome odlučiti partija. Ipak, priznali su da je u zemlji nezadovoljavajuća situacija.

Čelnik ove partije, istovremeno i predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji kazao je međutim u nedelju da je ova partija spremna da podrži demarkaciju u ponedeljak.

Kosovska opozicija tvrdi da je Kosovo sporazumom o demarkaciji izgubilo 8.000 hektara, i to je bio razlog zašto je opozicija u nekoliko navrata suzavcima pokušavala da spreči da ovo pitanje dođe pred Skupštinom.

Pokret Samoopredeljenje u nedelju je saopštio da se njihov stav po tom pitanju nije promenio i da će upravo to pitanje dovesti do pada Vlade. Nisu hteli da govore o tome kako će se usprotiviti ratifikaciji ovog sporazuma.

Iz Inicijative za Kosovo, partije koja je pokrenula peticiju za rušenje Vlade, rekli su da Mustafina inicijativa o razmatranju demarkacije predstavlja strah od okončanja njegovog mandata.Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023