Vesti
Politika

"Kosovo nije obuhvaćeno Strategijom o proširenju"

Strategiji o proširenju zemalja Zapadnog Balkana, koja se bavi pristupanjem zemalja Zapadnog Balkana EU, nema Kosova, piše Gazeta ekspres i dodaje da se Priština u tom dokumentu pominje samo u kontekstu dijaloga sa Beogradom.
Priština (Foto Ljubiša Milovanović)

U Strategiji, u koju je, kako se navodi, ovaj list imao uvid, Beograd je obavezan da normalizuje odnose sa Prištinom najkasnije do kraja 2019. godine kako bi obezbedio neometano članstvo Srbije u EU.

Uz napomenu da se Evropska komisija uglavnom usredsredila na obezbeđivanje članstva u EU Srbije i Crne Gore do 2025. godine, Gazeta ekspres prenosi da je izgleda dugoročno nedefinisano da je "Kosovo država i potencijalni kandidat za članstvo u EU".

Zbog nejedinstva EU o kosovskoj nezavisnosti, s obzirom na to da pet država članica Unije nije priznalo Kosovo, ali i zbog nedostatka napretka Prištine u mnogim oblastima, odnosi sa EU institucijama su otežani, što je razlog da "Kosovu nije posvećena pažnja u Strategiji EK", navodi ovaj list.

Navodi se, naime, da je čak i ono što je poznato kao "evropska perspektiva" sa samita u Solunu 2003. godine, pogoršano u Strategiji koja je sutra na dnevnom redu u Strazburu.

"Kosovo se spominje samo u kontekstu odnosa sa Srbijom, koju EU namerava da prigrli u svoje članstvo do 2025. godine", piše ovaj prištinski dnevnik.

Podseća se da su prištinske vlasti nedavno tvrdile da će se Kosovo prijaviti za status kandidata do kraja ove godine.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021