Vesti
Politika

"Kosovo nije obuhvaćeno Strategijom o proširenju"

Strategiji o proširenju zemalja Zapadnog Balkana, koja se bavi pristupanjem zemalja Zapadnog Balkana EU, nema Kosova, piše Gazeta ekspres i dodaje da se Priština u tom dokumentu pominje samo u kontekstu dijaloga sa Beogradom.
Priština (Foto Ljubiša Milovanović)

U Strategiji, u koju je, kako se navodi, ovaj list imao uvid, Beograd je obavezan da normalizuje odnose sa Prištinom najkasnije do kraja 2019. godine kako bi obezbedio neometano članstvo Srbije u EU.

Uz napomenu da se Evropska komisija uglavnom usredsredila na obezbeđivanje članstva u EU Srbije i Crne Gore do 2025. godine, Gazeta ekspres prenosi da je izgleda dugoročno nedefinisano da je "Kosovo država i potencijalni kandidat za članstvo u EU".

Zbog nejedinstva EU o kosovskoj nezavisnosti, s obzirom na to da pet država članica Unije nije priznalo Kosovo, ali i zbog nedostatka napretka Prištine u mnogim oblastima, odnosi sa EU institucijama su otežani, što je razlog da "Kosovu nije posvećena pažnja u Strategiji EK", navodi ovaj list.

Navodi se, naime, da je čak i ono što je poznato kao "evropska perspektiva" sa samita u Solunu 2003. godine, pogoršano u Strategiji koja je sutra na dnevnom redu u Strazburu.

"Kosovo se spominje samo u kontekstu odnosa sa Srbijom, koju EU namerava da prigrli u svoje članstvo do 2025. godine", piše ovaj prištinski dnevnik.

Podseća se da su prištinske vlasti nedavno tvrdile da će se Kosovo prijaviti za status kandidata do kraja ove godine.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021