Vesti
Politika

"Kosovo nema šanse u Unesku, Srbija će u EU"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se Kosovo još nije prijavilo za prijem u Unesko, ali da je uveren da će izgubiti kad god da se prijavi.
Ivica Dačić (Foto MIP)

On je ocenio da se "ne može sve silom i parama rešiti".

"Kosovu u Unesku ističu rokovi. Za sada se nisu prijavili. Mi ih čekamo. Kad god da se prijave moraju da znaju da će da izgube", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

"Ne može se sve silom i parama rešiti. Siguran sam da na glasanju nema šanse da pobede", izjavio je šef srpske diplomatije.

Povodom analize koju su nedavno predstavili predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, u kojoj se navodi da Evropska unija treba da do 2025. godine otvori vrata za nove članice sa Zapadnog Balkana, Dačić je rekao da je bolje da evropski lideri pričaju o svojim odnosima.

"Pitanje je da li će EU opstati do 2025. Ako opstane, eto nas", rekao je Dačić, dodajući da mu je "preko glave" da sluša o balkanskim zemljama kao o "divljačkim plemenima koje neko treba da primi u EU.

Ulazak u EU je političko pitanje, rekao je Dačić i postavio pitanje da li neko veruje da je Turska zaslužila da bude članic NATO, a nije zaslužila članstvo u EU, dodavši da je Turska u Natou "zato što im treba".

"Mislim da smo im (EU) potrebni. Bolje je da smo politički tu, nego da imaju sukobe na Balkanu", kazao je šef srpske diplomatije.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021