Vesti
Politika

„Kosovo nema obavezu da formira ZSO“

Kosovo nema obavezu da formira ZSO ni prema Ustavu Kosova, ni prema planu Martija Ahtisarija, smatra analitičar Veton Suroi.
„Kosovo nema obavezu da formira ZSO“
Vlada Kosova (Foto Kim)

"Video sam citat tačaka (plana) Ahtisarija i ponovo konstatujem da Kosovo nema ni najmanju obavezu iz tog paketa da formira ZSO. Kosovo je u Ustavu integrisalo prava manjinskih zajednica. U tom Ustavu isto tako ne postoji nikakva obaveza za stvaranje ZSO. Naprotiv, bilo kakva Zajednica srpskih opština kvari osnovnu vladajuću strukturu u Ustavu Republike Kosovo", napisao je Suroi na Fejsbuk profilu.

Tokom pregovora o statusu Kosova Suroi je bio član glavne kosovske političke pregovaračke grupe, dok je u unutrašnjoj raspodeli sektora bio zadužen za prava manjinskih zajednica.

Suroi se zauzeo za politički dijalog zahtevajući da tome prethodi oslobađanje, kako je naveo, "političkih zatvorenika" Donike Kadaj Bujupi i Aljbina Kurtija.

"Pre nego što pokuša da normalizuje odnose sa bilo kim, Kosovo ima potrebe da normalizuje samo sebe", napisao je Suroi.

Donika Kadaj Bujupi i Aljbin Kurti uhapšeni su jer su aktivirali suzavac u Skupštini Kosova nastojeći da blokiraju rad parlamenta dok se ne povuku sporazumi o formiranju ZSO i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021