Vesti
Politika

“Kosovo ne zna koliko je zemalja priznalo njegovu državnost”

Ni devet godina nakon što je proglasilo nezavisnost, Kosovo ne zna koliko je tačno zemalja priznalo njegovu državnost, navodi prištinski list Koha ditore.
“Kosovo ne zna koliko je zemalja priznalo njegovu državnost”
Priština (Foto arhiva Kim)

Ministarstvo spoljnih poslova nikada nije potvrdilo listu zemalja koje su priznale Kosovo, iako iz Ministarstva kažu da je taj broj 114.

Ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tek treba da objasni kako to da su Nigerija i Uganda u februaru 2012. priznale Kosovo, a da Priština nikada nije dobila potvrdu o tome, navodi se u tekstu koji je objavljen u današnjem UNMIK-ovom pregledu štampe.

Vljosa Osmani, poslanica Demokratskog saveza Kosova i predsednica Spoljnopolitičkog odbora kosovskog parlamenta, rekla je tom listu da bi Ministarstvo sada trebalo da se pozabavi pitanjem konačne potvrde svakog priznanja i učini maksimalne napore radi uspostavljanja diplomatskih odnosa sa svakom zemljom koja prizna Kosovo.

Ministarstvo spoljnih poslova nikada nije pružilo jasan odgovor na pitanje nepotvrđenih priznanja nezavisnosti Kosova, napominje prištinski list.Ostale vesti

Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021