Vesti
Politika

“Kosovo ne može u međunarodne organizacije”

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić odbacio je tvrdnje da se Srbija Briselskim sporazumom obavezala da podrži članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

“Kosovo ne može u međunarodne organizacije”
Marko Đurić (Foto novosti.rs)

“Jedna od najčešćih manipulacija Prištine koju smo mogli da čujemo prethodnih meseci je da im tobože Briselski sporazum omogućava članstvo u međunarodnim organizacijama. Naprotiv”, rekao je Đurić u intervjuu za agenciju Beta.

Dodao je da nema alternative sprovođenju Briselskog sporazuma iako Priština pokušava da odloži ili suspenduje sprovođenje dogovorenog, pre svih sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština. 

“Briselski sporazum definiše njihovo učešće u regionalnim organizacijama, dok tim sporazumom nije predviđen, a to sada kažu i prištinski analitičari, ulazak pokrajine u međunarodne organizacije. Sporazum mora biti sproveden. Mi svakodnevno razgovaramo sa predstavnicima briselskih institucija i ne vidimo nikakvo opravdanje za činjenicu da Priština odlaže sprovođenje sporazuma”, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, kosovske vlasti su umesto da sprovode sporazum same poslale taj akt na ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom Kosova. 

“Mi smatramo da ne postoji dobra volja da se sprovede sporazum dok se delima ne dokaže suprotno. A dela će morati da dođu zbog toga što sporazumi postignuti između centralne i pokrajinske vlade moraju da se sprovode bez obzira na političke stavove ili manipulacije vođa separatističkog pokreta”, rekao je Đurić. 

Dodao je da se u kontinuitetu razgovara o sprovođenju postignutih sporazuma i izrazio uverenje da će vrlo skoro biti organizovani i razgovori u Briselu na ekspertskom nivou. 

“Srbija je sve svoje obaveze iz briselskih sporazuma do u slovo ispunila. Nećete više naći ni predstavnika Prištine, ni briselske administracije, koji će ukazati na deo sporazuma gde se Beograd ponaša neodgovorno”, rekao je Đurić. 

Prema njegovim rečima, Priština treba da sprovede još čitav set pitanja koji je dogovoren u Briselu. 

Dodao je da tu spada i potpuna primena sporazuma o policiji jer je još nerešen status oko 120 bivših pripadnika MUP-a Srbije na Kosovu za koje Priština kaže da nisu prošli bezbednosne provere. 

Prema njegovim rečima, Beograd očekuje da bude završena i transformacija struktura Civilne zaštite koja je delovala na severu Kosova, jer se i tu kasni. Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021