Vesti
Politika

„Kosovo kreće ka novim priznanjima“

Nekoliko dana pre navršetka pune godine od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na Bledu najavio da će od 4. septembra Kosovo krenuti u akcije učlanjenja u međunarodne organizacije i lobiranje za nova priznanja. Jutros se oglasio neimenovani portparol Stejt departmenta i pozvao Srbiju i Kosovo da „nastave sa moratorijumom na pitanja priznavanja“. Poznavaoci prilika na terenu, Fatmir Šeholi i Branko Radun, navode da se Kosovo odavno priprema za nove diplomatske akcije radi daljeg utvrđivanja svoje državnosti.
„Kosovo kreće ka novim priznanjima“
Ilustracija (Foto istock)

Iako je Stejt department poručio Kosovu i Srbiji da „nastave sa moratorijumom na pitanja priznavanja“, Radun smatra da time nije učinjeno ništa novo, već da Vašingotn želi da izbalansira politiku koja se vodi između Beograda i Prištine.

„Najavljivalo se kroz kosovske medije da će u septembru Kosovo ponovo krenuti sa lobiranjem da bude nezavisna država u međunarodnim institucijama, tu mislim na UNESKO, Interpol, ali i na Ujedinjene nacije, jer bez toga nema priznanja, a kosovska nezavisnost je bez toga nedovršena i nije realizovana. Mislim da je cilj Vašingtonskog sporazuma da se zaustavi to lobiranje Kosova, ali i lobiranje Srbije na neke zemlje da povuku priznanje. Da ne postoji pritisak iz Vašingtona i Londona, veći broj zemalja bi povukao priznanje, jer je to priznanje došlo kao posledica lobiranja Vašingtona. Očekujem malo lobističke bitke između dva suprotstavljena lobija“, kazao je Radun u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Njegov kolega sa Kosova Fatmir Šeholi je sličnog stava. Naglašava da će se nakon godišnjice Vašingtonskog sporazuma videti u kolikoj meri će akcije Prištine biti sprovedene.

„Kosovo se i pre ove godišnjice spremalo za velike diplomatske radnje, u smislu realizovanja i priznavanja Kosova od mnogih drugih država koje to nisu učinile. Ostaje da se vidi u kolikoj meri će to postići. Nakon godišnjice ćemo videti kako će dalje biti realizovano sve to, ali je sigurno da Kosovo kreće ka novim priznanjima“, rekao je Šeholi.

Neimenovani portparol Stejt departmenta je za Glas Amerike naveo i da će Sjedinjene Države „nastaviti saradnju sa Srbijom i Kosovom u ispunjavanju obaveza podržavajući cilj sveobuhvatne normalizacije njihovih odnosa“.

„Ništa se ne menja odlukom Stejt departmenta da nastavi da sarađuje sa obe strane, to je neka realnost. Ali, postoji druga stvar, a to je da su se Albanci nadali da će se sa pobedom Bajdena usaglasiti politika prethodnih demokratskih administaracija koja je favorizovala albansku stranu naspram srpske. Međutim, došlo je do neke prirodne promene u američkoj poziciji, naravno, jer ona nije ono što je nekad bila. Ta izjava da će sarađivati sa obe strane, zapravo govori o nameri Vašingotna da izbalansira politiku prema Beogradu i Prištini. Priština, naravno, neće biti u lošoj poziciji, ali neće biti u istoj poziciji u kakvoj je bila prethodnih godina“, zaključio je Radun.

Šeholi ističe da je Stejt department uvek bio za razvijenu saradnju sa Prištinom.

„Stejt department je uvek sarađivao sa nama (Kosovom) i oni su uvek za dobro razvijenu formu ovog regionalnog aspekta saradnje. Mi se nadamo da će i oni i EU težiti da Zapadni Balkan bude podstaknut na ulazak u EU ali, isto tako, moramo rešiti pitanje dijaloga Kosova i Srbije“, zaključio je Šeholi.

Radun i Šeholi se slažu sa ranijim ocenama da iz Vašingonskog sporazuma nije implementirano gotovo ništa.Ostale vesti

Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021
Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu.
  • 03.12.2021