Vesti
Politika

Kosovo "klizi ka Vojsci"

Skupština Kosova sa 101 glasom usvojila u načelu nacrt Zakona o ministarstvu odbrane Kosova. Sukob Haradinaja i Haljitija, Haradinaj tražio novo glasanje.
Kosovo
Bezbednosne snage Kosova (Foto Sputnjik)

Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša je istakao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu.

"U cilju civilnog i demokratskog nadzora nad BSK, Ministarstvo odbrane će ostvarivati odgovornosti koje ima. Ministarstvo odbrane će izraditi opšte politike odbrane na strateškom nivou i ostvarivaće svoja ovlašćenja na osnovu Ustava Kosova", kazao je Beriša.

Predlog zakona su podržali poslanici svih poslaničkih grupa, sem Srpske liste, koja je na početku rasprave o zakonu napustila sednicu. U toku je raspravu o zakonu o Bezbednosnoj snazi Kosova. Podsetimo, na zahtev opozicije skupština Kosovanajpre raspravljao tri vladina predloga zakona o tansformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova.

Nakon dužeg vremena Albanci su prvi na putu da postignu jedinstvo na pitanju transformacije KBS u vojsku Kosova. Pitanje transformacije KBS je jedino pitanje koje ujedinjuje kosovsku vlast i opoziciju. Opozicija, koja, inače, bojkotuje sednice parlamenta, danas prisustvuje sednici.

Inače, vladin predlog seta zakona ima za cilj da zaobiđe ustav, na čemu insistira međunarodna zajednica, i omogući transformaciju KBS bez saglasnosti Srba i drugih pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu.

Poslanik opozicionog Samoopredeljenja, Redžep Seljimi, je za skupštinskom govornicom rekao da taj pokret u suštini podržava predložena zakonska akta o transformaciji KBS. Međutim, rekao je, bilo bi prikladno da skupština utvrdi i pedlog o formiranju oružanih snaga Kosova. Seljimi je dodao da je Samoopredeljenje oduvek podržavao tansformaciju i unapredjenje KBS u vojsku.

Rekao je i da niko od poslanika ne treba da bude protvnik formiranju kosovske vojske.

Šef parlamentane grupe najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Avdulah Hoti, je u raspravi o transformaciji KBS rekao da protiv toga mogu da budu samo oni koji su protiv NATO.

"Istorijski, Kosovo se u ratu samo branilo. Sada želimo da moderna vojska bude zajedno sa našim partnerima da se branimo", rekao je Hoti, koji smatra da se napori te stranke na formiranju vojske ne mogu zanemariti, preneo je Ljajmi.

Inače, u raspravi o stavljanju pomenutih zakona na dnevni red kao prvu tačku, što je tražila opozicija, došlo je do manjeg verbalnog sukoba između premijera Ramuša Haradinaja i zamenika predsednika parlamenta Džavita Haljitija. Nakon što u prvom glasanju taj predlog nije prošao, Haradinaj je Haljitiju dobacio "ponovi glasanje, ili si možda zaspao", na šta mu je zamenik predsednika parlamenta odgovorio da gleda svoja posla. "Nema potrebe da se pravi šou u radu parlamenta, ja nisam ničija krpa, a ni član vlade", rekao je Haljiti.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021