Vesti
Politika

Kosovo izdvaja 100.000 evra za pomoć Ukrajini

Vlada Kosova je izdvojila 100.000 evra za slanje prvog kontingenta humanitarne pomoći narodu Ukrajine, kao žrtvi ruske agresije, a na sednici je odlučeno i da se proširi paket sankcija Rusiji i Belorusiji.

Kosovo izdvaja 100.000 evra za pomoć Ukrajini
Vlada Kosova (Foto Kim)

"Na osnovu stava Republike Kosovo za usaglašavanje stava sa saveznicima, Ministarstvo spoljnih poslova daje na razmatranje i usvajanje Odluke o izdvajanju budžetskih sredstava u iznosu od 100.000 evra", rekla je ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Novac će biti podeljen humanitarnom udruženju „Majka Tereza“, koje će kupiti proizvode „Made in Kosovo“, koji će potom drumskim prevozom biti poslati u Ukrajinu.

Gervala je rekao da je Kosovo država koja razume borbu za slobodu i pravdu i razume svakog građanina koji je primoran da napusti svoj dom zbog agresora.

Vlada Kosova odlučila je takođe da proširi paket ekonomsko-finansijskih sankcija Rusiji i Belorusiji, što je prema rečima kosovskog premijera Aljbina Kurtija, četvrti paket sankcija.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala rekla je da je reč o zamrzavanju imovine banaka, zabrani propagandnih medija i ograničavanju Belorusije na uvoz tehnološke robe.

Kako se navodi, sankcije su uvedene u koordinaciji sa zapadnim partnerima.Ostale vesti

Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022