Vesti
Politika

"Kosovo iskorišćeno kao detonator u raspadu SFRJ"

Bivši visoki funkcioner SFRJ Azem Vlasi izjavio je u Beogradu, na međunarodnom skupu Beogradski strateški dijalog, da je "nezavisnost Kosova neopoziva i nepovratna", ali da je potrebno i korisno normalizovati odnose, pre svega, kako je rekao, na dobrobit Srba koji žive na Kosovu.
Azem Vlasi (Foto arhiva Kim)

Vlasi je dodao da veruje da će se odnosi Beograda i Prištine normalizovati za najduže oko godinu i po.

Upitan kada će u Prištini na sličnom panelu moći da se postavi pitanje o progonu Srba sa Kosova i rušenju srpske baštine na Kosovu, Vlasi je odgovorio da se slični skupovi već organizuju i da, tvrdi, Srbi mogu da iznesu svoja stanovišta o svemu tome.

Pozvao je studente sa univerziteta u Srbiji da dođu u Prištinu i da se sami uvere da mogu da postave takva pitanja.
"Baš sinoć, na jednom skupu u Prištini, Rada Trajković je svašta rekla o kosovskom rukovodstvu, i niko je, verujte, nije mrko pogledao zbog toga", rekao je Vlasi.

Govoreći na današnjem panelu na temu "Jugoslavija - propuštena prilika ili politička iluzija", on je na pitanje o ulozi Kosova u raspadu SFRJ rekao da je ta pokrajina samo "iskorišćena kao detonator".

"Nismo rušili Jugoslaviju, a da smo i hteli to, nismo imali tu moć", rekao je Vlasi.Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021