Vesti
Politika

Kosovo i Srbija pozvani na Samit za demokratiju

Kosovo će biti pozvano na Samit za demokratiju koji organizuje američki predsednik Džozef Bajden u Vašingtonu 9. i 10. decembra, potvrdili su izvori iz američke administracije.

Kosovo i Srbija pozvani na Samit za demokratiju
Ilustracija (Foto rs.n1info.com)

Prema izvorima, američka administracija je o pozivu obavestila predsednicu Kosova Vjosu Osmani nakon sastanaka, koje je ona imala sa predstavnicima američkih institucija na kojima se razgovaralo o ovom pitanju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila je u petak da je i Srbija pozvana na Samit za demokratiju.

Prema listi koju je pre nedelju dana objavio američki medij Politiko, na spisku od 100 zemalja koje je Bajden pozvao na decembarski samit, nije bilo Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ambasada SAD: Radujemo se učešću Srbije

"Sjedinjene Američke Države cene partnerstvo sa Srbijom i radujemo se njenom učešću na Samitu za demokratiju koji organizuje američki predsednik Džozef Bajden", rečeno je za Glas Amerike u ambasadi SAD u Beogradu.

U odgovoru Glasu Amerike neimenovanog portparola američke ambasade navodi se da će to omogućiti da se dodatno afirmiše posvećenost Srbije reformama radi pridruživanja EU, kao i posvećenosti SAD i njenih partnera da naglase svoju posvećenost jačanju demokratije u zemlji i inostranstvu.

Portparol Stejt departmenta nije želeo da za Glas Amerike potvrdi ili demantuje da je određena zemlja dobila pozivnicu za samit ili nije, navodeći da je uobičajeno pravilo da pozivnice nisu javne, kako bi se dao prostor zemljama i vladama da odluče o nivou na kojem žele da učestvuju.

Sjedinjene Države nastaviće da naglašavaju da je cilj Samita da okupi regionalno i socioekonomski raznolike zemlje, kako stabilne demokratije, tako i one u usponu, navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta i dodaje da SAD prihvataju različitosti i jasno prepoznaju da nijedna demokratija nije savršena.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022