Vesti
Politika

Kosovo i Severna Makedonija integrišu dva prelaza

Severna Makedonija i Kosovo od danas imaju dva zajednička prelaza, saopštio je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja. U pitanju su prelazi Đeneral Janković i Globočica.
Kosovo i Severna Makedonija integrišu dva prelaza
Đeneral Janković (Foto Ekonomija onlajn)

„Danas sam potpisao sporazum koji će omogućiti uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza sa Republikom Severnom Makedonijom“, precizirao je ovaj ministar.

Do sporazuma je, kako je dodao, došlo usled „prijateljskih odnosa zasnovanih na vrednostima ravnopravnosti i u cilju jačanja regionalne saradnje“.

Cilj je da se pojednostave procedure i olakša kretanje ljudi i vozila.

„Građani će od sada biti legitimisani samo na jednoj graničnoj tački“, istakao je Svećlja.

Između teritorije Kosova i Severne Makedonije postoji više prelaza.

Đeneral Janković, koji je i najprometniji, zatim Globočica, kao i Belanovce-Stančić koji se nalazi kod Vitine, a koji je otvoren 2020. godine.

Prema višegodišnjoj postojećoj praksi sa kosovske strane na prelazima sa Severnom Makedonijom uz kosovsku je istaknuta i albanska nacionalna zastava.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023