Vesti
Politika

Kosovo i Izrael potpisuju prvi memorandum o razumevanju

Kosovo i Izrael će potpisati prvi memorandum o razumevanju, najavio je Svetski memorijalni centar Holokausta Jad Vašem.
Kosovo i Izrael potpisuju prvi memorandum o razumevanju
Donika Gervala i Roj Roznek (Foto Tviter@MFAKOSOVO)

U saopštenju ovog centra se navodi da će ovaj memorandum uspostaviti formalne veze izmeÄ‘u MeÄ‘unarodne škole za proučavanje holokausta i Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Kosova.

„Zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala-Švarc posetiće Jad Vašem, Svetski centar za sećanje na holokaust. Ministarka Gervala-Švarc posetiće Istorijski muzej Holokausta, prisustvovati komemoraciji u Memorijalnoj sali, posetiti Dečiji memorijal i upisati se u knjigu gostiju Jad Vašem. Tokom svoje posete, ministarka će potpisati prvi Memorandum o razumevanju kojim se uspostavljaju formalne veze izmeÄ‘u MeÄ‘unarodne škole za studije holokausta Jad Vašem i Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija na Kosovu, većinski muslimanskoj zemlji na Balkanu“, kaže se u saopštenju ovog centra.

Gervala, koja boravi u prvoj zvaničnoj poseti Izraelu, sastala se sa predsednikom Privredne komore ove zemlje Rojem Roznekom.

 Ostale vesti

Vučić: Situacija sve komplikovanija

Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.

  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022
Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu
Kosovska vlada objavila je detalje Administrativnog uputstva o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva, usvojenog na ovonedeljnoj sednici kosovske vlade.
  • 24.06.2022