Vesti
Politika

Kosovo i Izrael potpisuju prvi memorandum o razumevanju

Kosovo i Izrael će potpisati prvi memorandum o razumevanju, najavio je Svetski memorijalni centar Holokausta Jad Vašem.
Kosovo i Izrael potpisuju prvi memorandum o razumevanju
Donika Gervala i Roj Roznek (Foto Tviter@MFAKOSOVO)

U saopštenju ovog centra se navodi da će ovaj memorandum uspostaviti formalne veze izmeÄ‘u MeÄ‘unarodne škole za proučavanje holokausta i Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Kosova.

„Zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala-Švarc posetiće Jad Vašem, Svetski centar za sećanje na holokaust. Ministarka Gervala-Švarc posetiće Istorijski muzej Holokausta, prisustvovati komemoraciji u Memorijalnoj sali, posetiti Dečiji memorijal i upisati se u knjigu gostiju Jad Vašem. Tokom svoje posete, ministarka će potpisati prvi Memorandum o razumevanju kojim se uspostavljaju formalne veze izmeÄ‘u MeÄ‘unarodne škole za studije holokausta Jad Vašem i Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija na Kosovu, većinski muslimanskoj zemlji na Balkanu“, kaže se u saopštenju ovog centra.

Gervala, koja boravi u prvoj zvaničnoj poseti Izraelu, sastala se sa predsednikom Privredne komore ove zemlje Rojem Roznekom.

 Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023