Kosovo dobilo podršku za pregovore o bezviznom režimu

Većinom poslaničkih glasova Evropski parlament izglasao je otvaranje pregovora da Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

Podeli ovaj članak sa:
 • Brisel, sedište EU (Foto arhiva Kim)

"Za" je glasalo 420 poslanika, dok je 186 bilo "protiv", a 20 uzdržano. EP je glasanjem otvorio pregovore sa zemljama članicama EU o viznoj liberalizaciji za Kosovo koje će u ime parlamenta voditi izvestilac Tanja Fajon.

Spekuliše se da bi prvi sastanak radne grupe mogao biti održan za nekoliko dana, 17. septembra.

Evropska komisija je 18. jula ove godine odlučila da Kosovo ispunjava sve kriterijume i preporučila je Evropskoj uniji da liberalizuje vize za građane sa Kosova.

Fajonova je nakon glasanja izrazila zadovoljstvo i dodala da su građani sa Kosova "korak bliže" putovanju bez viza po zemljama EU.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj zahvalio je Evropskom parlamentu na podršci za otvaranje pregovora o dobijanju vizne liberalizacije za građane sa Kosova.

"Građani Kosova budite srećni. Uskoro ćete se slobodno kretati po Evropi. Zahvalan sam svim poslanicima i poslaničkim grupama, iz svih zemalja članica. Evropski parlament podržao je naše pravo na slobodu kretanja ", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Reagovao je i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli koji je rekao da je Priština prošla jedan izazov.

Vučić: Nemam ništa protiv bezviznog režima Prištini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema ništa protiv davanja bezviznog režima Prištini.

Dodao je da nije siguran koliko će ljudi otići sa teritorije KiM, ali da u svakom slučaju smatra da to nije loša mera i ne vidi da bilo kome donosi bilo kakvo zlo.

Han pozdravio odluku EP

Evropski komesar za pitanja proširenja i susedsku politiku Johanes Han pozdravio je odluku Evropskog parlamenta o liberalizaciji viza za građane Kosova.

"Pozdravljam odluku Evropskog parlamenta za početak pregovora između Kosova i Saveta Evrope za liberalizaciju viza", rekao je on.

Podsećamo, Evropski parlament je sa 420 glasa "za" podržao otvaranje pregovora o liberalizaciji viza za građane Kosova.

Ostale vesti

 • Dačić: Nadam se da će zločini OVK biti kažnjeni

  Dačić: Nadam se da će zločini OVK biti kažnjeni

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se nada da će zločini Oslobodilačke vojske Kosova biti kažnjeni bez obzira na rezerve koje Srbija ima prema međunarodnim sudovima koji su, kako je naveo, uglavom sudili Srbima.

 • Prevremeni izbori na Kosovu 8. septembra

  Prevremeni izbori na Kosovu 8. septembra

  Vanredni izbori na Kosovu će biti održani 8. septembra, javlja RTK pozivajući se na izvore iz kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija. Vanredni izbori su neizbežni posle ostavke premijera Ramuša Haradinaja, koji će u svojstvu osumnjičenog biti ispitan pred Sudom za ratne zločine OVK.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane