Kosovo dobilo podršku za pregovore o bezviznom režimu

Većinom poslaničkih glasova Evropski parlament izglasao je otvaranje pregovora da Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

Podeli ovaj članak sa:
 • Brisel, sedište EU (Foto arhiva Kim)

"Za" je glasalo 420 poslanika, dok je 186 bilo "protiv", a 20 uzdržano. EP je glasanjem otvorio pregovore sa zemljama članicama EU o viznoj liberalizaciji za Kosovo koje će u ime parlamenta voditi izvestilac Tanja Fajon.

Spekuliše se da bi prvi sastanak radne grupe mogao biti održan za nekoliko dana, 17. septembra.

Evropska komisija je 18. jula ove godine odlučila da Kosovo ispunjava sve kriterijume i preporučila je Evropskoj uniji da liberalizuje vize za građane sa Kosova.

Fajonova je nakon glasanja izrazila zadovoljstvo i dodala da su građani sa Kosova "korak bliže" putovanju bez viza po zemljama EU.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj zahvalio je Evropskom parlamentu na podršci za otvaranje pregovora o dobijanju vizne liberalizacije za građane sa Kosova.

"Građani Kosova budite srećni. Uskoro ćete se slobodno kretati po Evropi. Zahvalan sam svim poslanicima i poslaničkim grupama, iz svih zemalja članica. Evropski parlament podržao je naše pravo na slobodu kretanja ", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Reagovao je i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli koji je rekao da je Priština prošla jedan izazov.

Vučić: Nemam ništa protiv bezviznog režima Prištini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema ništa protiv davanja bezviznog režima Prištini.

Dodao je da nije siguran koliko će ljudi otići sa teritorije KiM, ali da u svakom slučaju smatra da to nije loša mera i ne vidi da bilo kome donosi bilo kakvo zlo.

Han pozdravio odluku EP

Evropski komesar za pitanja proširenja i susedsku politiku Johanes Han pozdravio je odluku Evropskog parlamenta o liberalizaciji viza za građane Kosova.

"Pozdravljam odluku Evropskog parlamenta za početak pregovora između Kosova i Saveta Evrope za liberalizaciju viza", rekao je on.

Podsećamo, Evropski parlament je sa 420 glasa "za" podržao otvaranje pregovora o liberalizaciji viza za građane Kosova.

Ostale vesti

 • Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  EU i SAD spremne su da prihvate razmenu teritorija između Srbije i Kosova i u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promeni granice koji bi stupio na snagu šest meseci kasnije, piše nemački dnevnik „Frankfurter rundšau“.

 • Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa predstavnicima Srba sa KiM pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova i da razmisle zašto i sa kojim ciljem je formirana. Vučić je rekao da neće unapred najavljivati datum posete KiM u okviru kampanje "Budućnost Srbije", jer se nada da će pojedini problemi oko KiM biti uskoro rešeni, ali i da ne bi stvarao probleme Srbima sa albanskim vlastima.

 • Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  SAD izbrisale su predstavnike vlasti u Prištini sa mesta učesnika osam različitih programa Maršalovog centa za strateške studije u Nemačkoj, javlja prištinski dnevnik Zeri. Ova odluka Amerike posledica je odbijanja Prištine da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH.

 • Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije ne mogu biti važnije od dijaloga sa Beogradom, izjavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, i poručio da Priština neće dozvoliti da ukidanje te mere bude uslov za nastavak tog procesa.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane