Vesti
Politika

Kosovo dobija vojsku

“Vlada Kosova usvojila je predlog o osnivanju oružanih snaga Kosova”, objavio je ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj. “Odluka je u interesu zemalja celog regiona”, rekao premijer Kosova Hašim Tači. Dačić: To nije deo sporazuma.
Kosovo dobija vojsku
Bezbednosne snage Kosova (Foto Blic)

“Ovo pokazuje da je Kosovo od uvoznika bezbednosti postalo bezbedna zemlja i izvoznik bezbednosti”, napisao je Hodžaj na svom Tviter nalogu.

Ministarstvo za bezbednosne snage Kosova tako će postati Ministarstvo za odbranu, rekao je premijer Kosova Hašim Tači.

Na sajtu kosovskog premijera navodi se da je Kosovo opredeljeno da bude partner u izgradnji mira i bezbednosti, regionalne stabilnosti i u tom cilju napravljene su korenite promene.


"Ta oduka je dobra za ceo region, za sve zemlje, bez izuzetka" ocenio je Tači i dodao da je formiranje Oružanih snaga i Ministarstva odbrane u interesu evroatlanskih integracija, i predsravlja potvrdu posvećenosti Kosova u očuvanju bezbednosti i mira", naveo je Tači.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da najavljeno formiranje kosovske vojske nije deo briselskog sporazuma.

"Oni su to ranije najavljivali, ali mi smo tražili garancije NATO i KFOR-a da, ukoliko se nekada formira ta vojska, ne sme da dolazi na sever Kosova bez odobrenja KFOR-a", rekao je Dačić.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021