Vesti
Politika

Kosovo danas upućuje zahtev za članstvo u SE?

Očekuje se da će Vlada Kosova danas podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, saznaje RTK iz izvora bliskih ovoj instituciji. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je sinoć da ima ista saznanja.
Kosovo danas upućuje zahtev za članstvo u SE?
Savet Evrope (Foto SE)

Očekuje se da će zahtev za prijavu u Strazburu podneti ministarka spoljnih poslova dijaspore Donika Gervala, koja je i juče predstavljala Kosovo na sastanku lidera šest zemalja Zapadnog Balkana.

I Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Briselu da će Priština danas podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, dodajući da će Beograd na to politički reagovati.

Vučić je nakon radne večere za lidere Zapadnog Balkana u Briselu, rekao da je ministarka spoljnih poslova Kosova potvrdila da će Priština podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

Dodao je da će u narednih 36 sati biti zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Neformalnoj večeri, koju je organizovao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, prisustvovali su i predsednici i predstavnici Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Kosovo je predstavljala Donika Gervala, koja je i zamenik premijera.

 Ostale vesti

Beta: EU i SAD veoma nezadovoljni odbijanjem Kurtija da obnovi dijalog
Zvaničnici u institucijama EU i zemlje članice Unije snažno zahtevaju od vlasti Kosova da suštinski obnove dijalog s Beogradom i stavljaju vrlo jasno do znanja da ni Srbija, a svakako ni Kosovo ne mogu napredovati ka ugrađivanju u EU bez opipljivog napretka ka normalizaciji odnosa u vidu celovitog međunarodno priznatog sporazuma.
  • 22.05.2022
’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  • 21.05.2022
Ambasador Kube: Kosovo je deo Srbije
Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo, izjavio je da je za tu zemlju Kosovo deo Srbije i da Kuba podržava Srbiju po pitanju integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji.
  • 21.05.2022
Istraživanje NSPM: Većina protiv priznanja Kosova
Većina ispitanika istraživanja Nove srpske političke misli ne bi priznalo Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju, protivi se ulasku u NATO i nije za uvođenje sankcija Rusiji - podaci su objavljenog istraživanja.
  • 21.05.2022
Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
  • 20.05.2022
’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

  • 20.05.2022