Vesti
Politika

“Kosovo četvrta najreformisanija država na svetu”

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, ocenio je kao "veoma dobru vest za zemlju" rangiranje Kosova sa 61. na 40. poziciju, prema izveštaju Svetske banke “Doing Business 2018”
“Kosovo četvrta najreformisanija država na svetu”
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

Haradinaj je rekao da je Kosovo zabeležilo napredak u poslovanju, poboljšalo se u rangiranju, prema studiji Svetske banke i na osnovu podataka koji proizilaze iz ove studije.

“Ovaj dobar posao je, pre svega, dobar posao Radne grupe za poslovanje u Ministarstvu trgovine i industrije, ali istovremeno za takav rezultat primili smo kontinuiranu pomoć i podršku kroz ekspertizu Svetske banke i USAID-a”, rekao je Haradinaj.

Ministar trgovine i industrije Bajram Hasani ocenio je ovo kao veoma dobru vest naglasivši da se nalaze na okončanju prosleđivanja Zakona o strateškim investicijama, koji zajedno sa ovim izvještajem, pružaju Kosovu mogućnost da se drugačije posmatra od strane spoljnih investitora.

Predstavnik Svetske banke za Kosovo Marko Mantovaneli i direktor misije USAID-a na Kosovu Dzejs Houp izjavili su da su zadovoljni što dele ovu dobru vest za Kosovo u oblasti poslovanja, ocenjujući važnim trenutkom zabeležavanje napretka ka većem ekonomskom rastu i razvoju na Kosovu. Oni su naglasili da je pomeranje za 20 pozicija u ngiranju Svetske banke u poslovanju veliko dostignuće i odražava veliki posao Vlade.

Direktor Agencije za registraciju poslovanja na Kosovu, ujedno i rukovodilac Radne grupe za poslovanje u Ministarstvu trgovine i industrije, Gazmend Mejzini, nabrajao je neke od pokazatelja koji su uticali na bolje rangiranje Kosova i stvaranje pogodnog okruženja za poslovanje, a koji su: pokretanje poslovanja; uzimanje kredita i zatvaranje poslovanja.

Prema ovom izveštaju, Kosovo je ove godine prepoznato kao “četvrta najreformisanija država na svetu”.Ostale vesti

CIK: Glasovi sa dva biračka mesta se neće računati

Centralna izborna komisija Kosova odlučila je da se rezultati izbora sa dva biračka mesta ne uključe u rezultat vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara.

  • 02.03.2021
Lajčak sa Rakićem i Jevtićem o nastavku dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sastao se sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i potpredsednikom Daliborom Jevtićem, a glavne teme sastanka bile su nedavno održani vanredni parlamentarni izbori i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

  • 02.03.2021
Petković sa ambasadorom Pinterom o političkoj situaciji na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu kao i o nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju.
  • 02.03.2021
Prebrojani uslovni i glasovi osoba sa posebnim potrebama
U Centru za brojeve i rezultate završeno je prebrojavanje uslovnih i glasova osoba sa posebnim potrebama.
  • 02.03.2021
Lajčak: Dijalog može biti završen za nekoliko meseci
Specijalni predstvanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa v.d. predsednicom Kosova Vjosom Osmani i poručio, nakon sastanka, "da Kosovo i Srbija treba da odluče koliko brzo žele da idu napred", kada je dijalog u pitanju.
  • 02.03.2021
Kurti: Dijalog nije ni prvi ni drugi prioritet
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbin Kurti, sinoć je izjavio da dijalog sa Srbijom ne može biti ni prvi ni drugi prioritet vlade.
  • 02.03.2021