Vesti
Politika

Kosovo bez vizne liberalizacije, Tači kritikuje Brisel

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači izrazio je danas duboko razočaranje zbog kašnjenja vizne liberalizacije za građane Kosova upozorivši da takav pristup EU podstiče ekstremizam i ugrožava dijalog sa Beogradom.
Kosovo bez vizne liberalizacije, Tači kritikuje Brisel
Hašim Tači (Foto Vlada Kosova)

Tači je, povodom danas objavljenog paketa zaključaka Saveta EU o proširenju, u kojima se ocenjuje da Kosovo nije ispunilo uslove za viznu liberalizaciju, napomenuo da to “smatra teškom provokacijom i rezultatom nesposobnosti i nedostatka političke volje liderstva u Briselu”.

On je, na svom Fejsbuk profilu, upozorio da ovakav pristup EU ugrožava sve važne procese, uključujući i dijalog o normalizaciji odnosa izmedu Kosova i Srbije, primenu do sada postignutih sporazuma, kao i postizanje novih, prenela je agencija Anadolija.

“Za mene je to ludost od strane EU da drži građane Kosova izolovanima. Ovo apsurdno i namerno kašnjenje, ne samo da podstiče ekstremizam u zemlji, nego i povećava frustracije gradana Kosova”, napisao je on.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021