Vesti
Politika

Kosnet: Verujem da demokratiju nećete uzimati zdravo za gotovo

SAD su proslavile 243. godinu nezavisnosti. U američkoj ambasadi u Prištini sinoć je uz vatromet proslavljen 4. jul. To je ujedno bio i dan otvaranja nove zgrade ambasade.
Kosnet: Verujem da demokratiju nećete uzimati zdravo za gotovo
Filip Kosnet (Foto Kim)

Na obeležavanju Dana nezavisnosti SAD-a okupio se veliki broj zvanica iz sfere politike, bezbednosti, privrede, civilnog društva, medija.

Domaćin, američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet poručio je građanima Kosova, da kao i Amerikanci, ne prestanu da teže ka boljoj budućnosti.

“U potpunosti sam uveren u sposobnost lidera i građana ove predivne zemlje da nastave da ostvaruju napredak i oslobode energiju vašeg privatnog sektora. Da se bore protiv korupcije i jačaju vladavinu prava. Da izgrade poverenje među zajednicama i pronađu put do pregovaračkog stola sa Srbijom kako bi se izgrado trajni mir. Najviše od svega, verujem da nećete uzimati zdravo za gotovo demokratiju za koju su se mnogi borili.”

On je kazao da ovaj događaj nije samo proslavljanje Amerike, već i smelosti i sposobnosti današnjeg Kosova. Govoreći o promenama na Kosovu, Kosnet je ukazao na generaciju talentovanih Kosovaca, za koje je kazao da bi mogli da budu uspešni bilo gde u svetu, ali da su ipak odlučili da na Kosovu grade svoju budućnost.

“Preduzetnici kao Zorica i Isak Vorgučić, vlasnici pivare “Pivdžan” i tehnološki pioniri kao Mergim Cahani, vizionarski lider “Žirafe”. Branioci pravde kao Bekim Bljakaj, direktor Fonda za humanitarno pravo na Kosovu i snažan borac za prava žrtava zločina. Novinari kao što je Tatjana Lazarević iz Kosseva koji se zalažu za istinito novinarstvo. Zagovornici za bolji položaj žena kao što je Eljvira Dušaku iz Košarkaškog saveza Kosova”, kazao je Kosnet.

Prisutnima su se obratili i predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog kongresa SAD-a Eliot Engel i kosovski predsednik Hašim Tači.

Tači je kazao da nova ambasada SAD-a na Kosovu pokazuje posvećenost Amerike miru i razvoju Kosova.

“Ova kuća je od danas pa nadalje svetionik koji će uvek pokazivati pravi put naše države, evroatlanski put”.

“Iz ratnih ruševina, izgradili smo novo društvo, novu državu. Kosovo je dom i otadžbina svih svojih građana, bez razlika u etničkoj pripadnosti”, kazao je Tači i dodao da će Kosovo biti posvećeno borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i terorizma, izgradnji dobrih odnosa sa susedima i opstanku građana na Kosovu.

Prijem povodom 4. jula Dana nezavisnosti SAD-a održan je u dvorištu nove ambasade koja će, kako je najavljeno početi sa radom na jesen.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020