Kosnet: Što pre formirati vladu i nastaviti dijalog sa Srbijom

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet rekao je da je jasno da je narod Kosova izabrao promene glasajući za stranke čiji je fokus na smanjenju korupcije i podsticanju ekonomskog razvoja i dodao da SAD podržavaju te ciljeve.

Podeli ovaj članak sa:
 • Filip Kosnet (Foto Kim)

Kosnet je rekao da očekuje što skorije potvrđivanje rezultata izbora i formiranje nove vlade i naglasio da podržava razgovore o formiranju vlade pre nego što se rezultati potvrde.

"Očekujemo, kako Ustav nalaže, da Vlada Kosova služi javnom dobru za sve građane iz svih zajednica", kazao je diplomata i dodao da očekuje da se sve stranke, bilo u vladi ili u opoziciji, ponašaju odgovorno i konstruktivno.

Kosnet je, govoreći o dijalogu, ocenio da pauza u dijalogu nije pomogla Kosovu ni ekonomski ni međunarodno i poručio da bi buduća vlada trebalo da da podstrek dijalogu.

„SAD će uvek podržavati suverenitet i nezavisnost Kosova, ali, kako je nedavno u Prištini rekao specijalni izaslanik Metju Palmer, ne možemo videti put ka punoj integraciji Kosova u međunarodni sistem bez sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom“, podvukao je Kosnet.

Bolji odnosi sa Srbijom neće odvratiti pažnju naporima da se izgradi bolja budućnost za kosovski narod, već će ih upotpuniti“, rekao je američki ambasador u intervjuu Telegrafu.

Američki diplomata je izrazio nadu da će se nova vlada pozabaviti tim ozbiljnim pitanjima.

Ostale vesti

 • Sporazum: Kosovo i EU za pet godina

  Sporazum: Kosovo i EU za pet godina

  U novoj emisiji Sporazum gostovali su dopisnica Radio televizije Kosova iz Brisela Đeraćina Tuhina i izvršni drektor nevladine organizacije Aktiv Modrag Milicević.

 • Zaharova o presudi Todosijeviću: Dokaz antisrpske represije

  Zaharova o presudi Todosijeviću: Dokaz antisrpske represije

  Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da zvanična Moskva osuđuje presudu Prištine kosovskom Srbinu Ivanu Todosijeviću, donetu zbog načina na koji je okvalifikovao događaje u selu Račak, u januaru 1999. godine.

 • Kurti potvrdio spor sa DSK oko mesta kosovskog predsednika

  Kurti potvrdio spor sa DSK oko mesta kosovskog predsednika

  Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da se njegova stranka zalaže za koalicioni sporazum sa Demokratskim savezom Kosova bez doticanja mesta kosovskog predsednika, istakavši da ta pozicija predstavlja "jedinstvo naroda" na Kosovu.

 • Kurti i Mustafa još bez dogovora

  Kurti i Mustafa još bez dogovora

  Lideri dve najveće političke stranke na Kosovu, Aljbin Kurti i Isa Mustafa ni večeras nisu uspeli da se dogovore o sastavu nove vlade. Kosovski predsednik Hašim Tači sazvao konsustitutivnu sednicu parlemanta za 24. decembar.

 • Đurić: Handke je u Srbiji

  Đurić: Handke je u Srbiji "persona gratisima"

  Peter Handke je zbog svega što je uradio u Srbiji "persona gratisima", najpoželjnija moguća osoba, i u svakom trenutku je dobrodošao i u Beograd i u svako drugo mesto, rekao je u izjavi Tanjugu Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane