Vesti
Politika

Kosnet: Što pre formirati vladu i nastaviti dijalog sa Srbijom

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet rekao je da je jasno da je narod Kosova izabrao promene glasajući za stranke čiji je fokus na smanjenju korupcije i podsticanju ekonomskog razvoja i dodao da SAD podržavaju te ciljeve.
Kosnet: Što pre formirati vladu i nastaviti dijalog sa Srbijom
Filip Kosnet (Foto Kim)

Kosnet je rekao da očekuje što skorije potvrđivanje rezultata izbora i formiranje nove vlade i naglasio da podržava razgovore o formiranju vlade pre nego što se rezultati potvrde.

"Očekujemo, kako Ustav nalaže, da Vlada Kosova služi javnom dobru za sve građane iz svih zajednica", kazao je diplomata i dodao da očekuje da se sve stranke, bilo u vladi ili u opoziciji, ponašaju odgovorno i konstruktivno.

Kosnet je, govoreći o dijalogu, ocenio da pauza u dijalogu nije pomogla Kosovu ni ekonomski ni međunarodno i poručio da bi buduća vlada trebalo da da podstrek dijalogu.

„SAD će uvek podržavati suverenitet i nezavisnost Kosova, ali, kako je nedavno u Prištini rekao specijalni izaslanik Metju Palmer, ne možemo videti put ka punoj integraciji Kosova u međunarodni sistem bez sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom“, podvukao je Kosnet.

Bolji odnosi sa Srbijom neće odvratiti pažnju naporima da se izgradi bolja budućnost za kosovski narod, već će ih upotpuniti“, rekao je američki ambasador u intervjuu Telegrafu.

Američki diplomata je izrazio nadu da će se nova vlada pozabaviti tim ozbiljnim pitanjima.Ostale vesti

Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020
RIK objavio konačne rezultate izbora,u parlamentu sedam lista
Republička izborna komisija (RIK) usvojila je Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine prema kome je u parlament ušlo sedam izbornih lista.
  • 05.07.2020
Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.
  • 05.07.2020
Vučić: Umoran sam od izjava iz Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ako Albanci na nastavak dijaloga dolaze da bi pričali o međusobnom priznanju, onda je bolje da ni ne dolaze, jer on o tome neće da razgovara, te da ga interesuje samo Srbija.
  • 04.07.2020
Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020