Kosnet: SAD žele trajni sporazum Beograda i Prištine

SAD žele da dijalog Beograda i Prištine dovede do trajnog sporazuma koji zadovoljava oba naroda, a ako Priština i Beograd pristanu da razgovaraju o malim promenana u razgraničenju, nećemo se protiviti, poručio je američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.

Podeli ovaj članak sa:
  • Filip Kosnet (Foto Kim)

Filip Kosnet je za Gazetu ekspres izjavio da SAD žele da proces dovedu do trajnog sporazuma koji zadovoljava oba naroda, ne samo političke lidere, a za to će trebati vremena. Smatra da je to moguće 2020. godine i dodao da je sadašnja američka administracija posvećena podržavanju tog procesa.

"Mi se zalažemo za mir, pravdu i prosperitet za sve na Balkanu, a i naši prijatelji iz Evropske unije su takođe uključeni u ovaj proces. Mislim da odlaganje dijaloga nije bilo od koristi za Kosovo, jer to ekonomski nije pomoglo državi. A imamo problem sa povlačenjem priznanja", naveo je Kosnet.

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da će kao premijer voditi pregovore u vezi sa dijalogom između Prištine i Beograda i da ne želi prisustvo Hašima Tačija u tim pregovorima, Kosnet smatra da će Kurti, kao premijer, izgraditi profesionalni i konstruktivan odnos sa Tačijem.

Kosnet je rekao da se dosadašnji pregovori između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Tačija ne smeju zanemariti i odbaciti.

"Ako su vodili plodne razgovore i postigli napredak u nekim pitanjima, kosovska Vlada bi trebalo da ih uzme u razmatranje i da ih proceni pre nego što pregovori krenu dalje. Takođe, važno je da Vlada uzme u obzir stavove svih građana Kosova. Ne samo političkih stranaka, već i civilnog društva, organizacija i običnih građana", zaključio je Kosnet.

Uveren je da bi Kosovo, i pored negativnog stava, trebalo da bude aktivan učesnik u poslednjoj inicijativi o mini-šengenu, jer je, navodi, samo zajedničkim naporima svih na Zapadnom Balkanu moguće stvoriti regionalnu ekonomiju i mir.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane