Vesti
Politika

Kosnet: SAD žele trajni sporazum Beograda i Prištine

SAD žele da dijalog Beograda i Prištine dovede do trajnog sporazuma koji zadovoljava oba naroda, a ako Priština i Beograd pristanu da razgovaraju o malim promenana u razgraničenju, nećemo se protiviti, poručio je američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.
Kosnet: SAD žele trajni sporazum Beograda i Prištine
Filip Kosnet (Foto Kim)

Filip Kosnet je za Gazetu ekspres izjavio da SAD žele da proces dovedu do trajnog sporazuma koji zadovoljava oba naroda, ne samo političke lidere, a za to će trebati vremena. Smatra da je to moguće 2020. godine i dodao da je sadašnja američka administracija posvećena podržavanju tog procesa.

"Mi se zalažemo za mir, pravdu i prosperitet za sve na Balkanu, a i naši prijatelji iz Evropske unije su takođe uključeni u ovaj proces. Mislim da odlaganje dijaloga nije bilo od koristi za Kosovo, jer to ekonomski nije pomoglo državi. A imamo problem sa povlačenjem priznanja", naveo je Kosnet.

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da će kao premijer voditi pregovore u vezi sa dijalogom između Prištine i Beograda i da ne želi prisustvo Hašima Tačija u tim pregovorima, Kosnet smatra da će Kurti, kao premijer, izgraditi profesionalni i konstruktivan odnos sa Tačijem.

Kosnet je rekao da se dosadašnji pregovori između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Tačija ne smeju zanemariti i odbaciti.

"Ako su vodili plodne razgovore i postigli napredak u nekim pitanjima, kosovska Vlada bi trebalo da ih uzme u razmatranje i da ih proceni pre nego što pregovori krenu dalje. Takođe, važno je da Vlada uzme u obzir stavove svih građana Kosova. Ne samo političkih stranaka, već i civilnog društva, organizacija i običnih građana", zaključio je Kosnet.

Uveren je da bi Kosovo, i pored negativnog stava, trebalo da bude aktivan učesnik u poslednjoj inicijativi o mini-šengenu, jer je, navodi, samo zajedničkim naporima svih na Zapadnom Balkanu moguće stvoriti regionalnu ekonomiju i mir.Ostale vesti

Brnabić: Vjosa Osmani se pozvala na Briselski sporazum
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala u Antaliji (Turska) je na plenarnoj sednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.
  • 17.06.2021
CIK: Počela prijava političkih subjekata za lokalne izbore
Centralna izborna komisija započela je pripreme za lokalne izbore koji će se održati 17. oktobra na Kosovu. Iz ove komisije su saopšteni datumi, kako su naveli, glavnih aktivnosti, a prijavljivanje političkih subjekata je i zvanično počelo danas i  trajaće do 16. avgusta.
  • 17.06.2021
Britanski vojnici na Kosovu najmanje do 2023.
Britanske trupe će nastaviti da doprinose NATO misiji na Kosovu (KFOR) najmanje do 2023. godine, navedeno je u saopštenju britanske vlade.
  • 17.06.2021
Odalović: Ostajem na čelu Komisije za nestale
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da mu nije prijatno što je premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio njegovo povlačenje sa čela te komisije i nazvao ga "Gebelsom i Geringom". "To su teške kvalifikacije i teške reči", naveo je Odalović za N1 i za sebe rekao da je dokazani antifašista. Odalović je saopštio da se neće povući sa čela te komisije, niti sa funkcije u radnoj grupi koja deluje na Kosovu, jer ga kako kaže na njih nije postavio Kurti, već Vlada Srbije.
  • 17.06.2021
Davidou: Rumunija ostaje pri stavu da ne priznaje Kosovo

Ambasadorka Rumunije u Beogradu Silvija Davidou izjavila je da ta zemlja ostaje pri stavu da ne prizna "samoproglašenu državu Kosovo".

  • 17.06.2021
Pacoli: Nećemo glasati ni za jednu izjavu obeleženu fusnotom
Poslanica Pokreta Samooopredeljenje Fitore Pacoli pozvala je sve poslanike koji učestvuju u raznim međunarodnim forumima da ne potpišu nijednu izjavu u kojoj je Kosovo predstavljeno fusnotom.
  • 17.06.2021