Vesti
Politika

Kosnet: Put u Dečanskoj klisuri ilegalan

Iako je maja prošle godine obustavljeno asfaltiranje već postojećeg puta u Dečanskoj klisuri koji vodi do planina ove opštine i granice sa Crnom Gorom, a koji jednim delom prolazi kroz specijalno zaštićeno područje, vlasti Opštine Dečani su uprkos intervenciji međunarodnih organizacija, ali i protivno zakonu o specijalno zaštićenim zonama, nastavile sa izdgradnjom puta. Tim povodom oglasio se američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, koji je je izrazio zabrinutost zbog „zanemarivanja vladavine prava”.
Kosnet: Put u Dečanskoj klisuri ilegalan
Visoki Dečani (Foto Helikim)

S obzirom na to da je manastir Visoki Dečani svrastan na UNESKO-vu listu spomenika svestske kulturne baštine, izgradnja puta u Dečanskoj klisuri predstavlja kršenje ne samo kosovskog zakona o specijalnim zaštićenim zonama po kojem je zabranjena izgradnja tranzitnih puteva kroz zone oko najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika, već i u potpunoj suprotnosti sa strandardima zaštite UNESCO spomenika.

Filip Kosnet, danas je na svom Twitter nalogu osudio radove na putu u Dečanskoj klisuri koji su završeni do ruba specijalno zaštićene zone.

„Vlasti u Dečanima nastavljaju, uz ohrabrenje političkih saveznika, da pokazuju nepromišljeno zanemarivanje vladavine prava. Radovi na putu su završeni do ruba specijalno zaštićene zone bez vidljivog obilaznog puta. Tranzitni putevi kroz ovu zonu su ilegalni”, zaključio je Kosnet.

Američki ambasador u Prištini nedavno je na forumu “Govori otvoreno” kritikovao kosovske vlasti i zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda o imovini manastira Dečani, da bi ubrzo nakon toga, zajedno za šeficom kancelarije EU na Kosovu, Natalijom Apoostolovom, uputio apel kosovskim vlastima da bez odlaganja sprovedu ovu odluku.

Maja 2016. godine, nakon višegodišnjeg sporenja opštine Dečani i manastira Visoki Dečani oko vlasništva nad 24 hektara zemlje koju manastir koristi, Ustavni sud Kosova doneo je odluku o potvrdi vlasničkog prava manastira nad spornom zemljom.

Međutim, tri godine nakon donošenja odluke Ustavnog suda, opština Dečani i dalje kategorično odbija da istu sprovede.

 Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020