Kosnet: Put u Dečanskoj klisuri ilegalan

Iako je maja prošle godine obustavljeno asfaltiranje već postojećeg puta u Dečanskoj klisuri koji vodi do planina ove opštine i granice sa Crnom Gorom, a koji jednim delom prolazi kroz specijalno zaštićeno područje, vlasti Opštine Dečani su uprkos intervenciji međunarodnih organizacija, ali i protivno zakonu o specijalno zaštićenim zonama, nastavile sa izdgradnjom puta. Tim povodom oglasio se američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, koji je je izrazio zabrinutost zbog „zanemarivanja vladavine prava”.

Podeli ovaj članak sa:
  • Visoki Dečani (Foto Helikim)

S obzirom na to da je manastir Visoki Dečani svrastan na UNESKO-vu listu spomenika svestske kulturne baštine, izgradnja puta u Dečanskoj klisuri predstavlja kršenje ne samo kosovskog zakona o specijalnim zaštićenim zonama po kojem je zabranjena izgradnja tranzitnih puteva kroz zone oko najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika, već i u potpunoj suprotnosti sa strandardima zaštite UNESCO spomenika.

Filip Kosnet, danas je na svom Twitter nalogu osudio radove na putu u Dečanskoj klisuri koji su završeni do ruba specijalno zaštićene zone.

„Vlasti u Dečanima nastavljaju, uz ohrabrenje političkih saveznika, da pokazuju nepromišljeno zanemarivanje vladavine prava. Radovi na putu su završeni do ruba specijalno zaštićene zone bez vidljivog obilaznog puta. Tranzitni putevi kroz ovu zonu su ilegalni”, zaključio je Kosnet.

Američki ambasador u Prištini nedavno je na forumu “Govori otvoreno” kritikovao kosovske vlasti i zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda o imovini manastira Dečani, da bi ubrzo nakon toga, zajedno za šeficom kancelarije EU na Kosovu, Natalijom Apoostolovom, uputio apel kosovskim vlastima da bez odlaganja sprovedu ovu odluku.

Maja 2016. godine, nakon višegodišnjeg sporenja opštine Dečani i manastira Visoki Dečani oko vlasništva nad 24 hektara zemlje koju manastir koristi, Ustavni sud Kosova doneo je odluku o potvrdi vlasničkog prava manastira nad spornom zemljom.

Međutim, tri godine nakon donošenja odluke Ustavnog suda, opština Dečani i dalje kategorično odbija da istu sprovede.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane