Vesti
Politika

Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje

Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Ambasador Filip Kosnet (Foto Kim arhiva)

U Rubikonu TV Klan Kosova, Kosnet je rekao da nema potrebe trošiti energiju na ovu temu, dok je dodao da narod Kosova nema apetita za razmenu teritorija.

„Što se tiče razmene teritorije, reći ću da SAD nisu zainteresovane. Ovo pitanje je pokrenuto sve vreme. Kada sam se vratio na Kosovo pre nešto više od dve godine, ovo je bila vruća tema i ono što sam rekao bilo je da su SAD otvorene prema ideji koju narod na Kosovu i Srbiji ne samo političari, već narod smatra prihvatljivim, mislim da Jasno je da narod Kosova nema apetit za razmenu teritorija. Stoga mislim da na ovo ne treba trošiti energiju. Znam da su ljudi i dalje osetljivi na ovo pitanje, ali SAD ne podstiču aktivno razmenu teritorija, nismo stajali iza ove ideje, a nismo ni sada. Prema tome, dosta sa razmenom teritorija“, rekao je.

Kosnet je takođe govorio o Zajednici srpskih opština, rekavši da bi Kosovo, Srbija i EU trebalo da nađu razumevanje po ovom pitanju.

„Što se tiče Asocijacije opština sa srpskom većinom, mislim da je mnogo posla urađeno u prošlosti. Mogu postojati različita tumačenja kako dalje. Mislim da je važno da Srbija i Kosovo, uz pomoć EU, postignu razumevanje o tome kako dalje. Mislim da će biti potrebne dodatne diskusije da bi se rešilo ovo pitanje“, dodao je on.Ostale vesti

Grubješić: EU da ubedi Kurtija da je dijalog prioritet
Pre nastavka nove runde dijaloga Beograda i Prištine, koju je za drugu polovinu juna najavio šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, Briselu je, smatra potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ostalo da ubedi Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom bude na vrhu prioriteta prištinske vlade. Jer je to, ističe, ona ’’u skladu sa evropskom agendom’’.
  • 11.05.2021
Petković: Jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na Kosovu
U selu Dubrava u opštini Istok na Kosovu u ponedeljak je napadnuta imovina dve srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, prenosi Tanjug. 
  • 11.05.2021
Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovaraće sa liderima opozicionih stranaka pre nego što pristupi dijalogu sa Srbijom, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Krieziu, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 11.05.2021
Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021