Vesti
Politika

Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje

Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Ambasador Filip Kosnet (Foto Kim arhiva)

U Rubikonu TV Klan Kosova, Kosnet je rekao da nema potrebe trošiti energiju na ovu temu, dok je dodao da narod Kosova nema apetita za razmenu teritorija.

„Što se tiče razmene teritorije, reći ću da SAD nisu zainteresovane. Ovo pitanje je pokrenuto sve vreme. Kada sam se vratio na Kosovo pre nešto više od dve godine, ovo je bila vruća tema i ono što sam rekao bilo je da su SAD otvorene prema ideji koju narod na Kosovu i Srbiji ne samo političari, već narod smatra prihvatljivim, mislim da Jasno je da narod Kosova nema apetit za razmenu teritorija. Stoga mislim da na ovo ne treba trošiti energiju. Znam da su ljudi i dalje osetljivi na ovo pitanje, ali SAD ne podstiču aktivno razmenu teritorija, nismo stajali iza ove ideje, a nismo ni sada. Prema tome, dosta sa razmenom teritorija“, rekao je.

Kosnet je takođe govorio o Zajednici srpskih opština, rekavši da bi Kosovo, Srbija i EU trebalo da nađu razumevanje po ovom pitanju.

„Što se tiče Asocijacije opština sa srpskom većinom, mislim da je mnogo posla urađeno u prošlosti. Mogu postojati različita tumačenja kako dalje. Mislim da je važno da Srbija i Kosovo, uz pomoć EU, postignu razumevanje o tome kako dalje. Mislim da će biti potrebne dodatne diskusije da bi se rešilo ovo pitanje“, dodao je on.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021