Vesti
Politika

Kosnet: Američki vojnici nisu poginuli radi velike Albanije ili velike Srbije

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet usprotivio se formiranju takozvane velike Albanije i rekao da "američki vojnici nisu poginuli da bi stvorili veliku Albaniju ili veliku Srbiju".
Kosnet: Američki vojnici nisu poginuli radi velike Albanije ili velike Srbije
Filip Kosnet (Foto trtworld.com)

"Moj komentar o pridruživanju Albaniji je nepromenjen. Američki vojnici nisu se borili, a neki od njih nisu poginuli, da bi stvorili veliku Srbiju i veliku Albaniju na Balkanu. Želeo bih da skrenem pažnju na ustav koji poziva na multietničko društvo sa verskom slobodom za sve", rekao je Filip Kosnet prištinskim medijima.

Kosnet je reagovao na izjavu Ramuša Haradinaja da će predložiti referendum za ujedinjenje "Kosova sa Albanijom ako do 2025. godine ne dođe do institucionalnog približavanja Kosova Nato-u i EU".

Kosnet je naveo primer Sjedinjenih Država, kao multietničke zemlje, u kojoj se, kako kaže, i nakon skoro 250 godina i dalje bore za izgradnju društava u kojem postoji jednakost pred zakonom, jednake mogućnosti za sve, u kojima etničke grupe žive u harmoniji, čiji su očevi osnivači nazvali "savršenijom zajednicom".

"Ne bih voleo da vidim kako ljudi na Kosovu odustaju od ovoga. Mislim da Kosovo ima koristi od toga što je multietničko, multireligijsko društvo i razgovori o velikoj Albaniji, razgovori o velikoj Srbiji na Balkanu bili bi predaja, bili bi neuspeh i mislim da ovo nije odgovor na probleme zemlje i regiona", rekao je Kosnet.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021