Vesti
Politika

Košar: Cilj francusko-nemačkog plana je prevazilaženje sukoba

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je da je cilj francusko-nemačkog plana o Kosovu da se prevaziđe sukob koji godinama traje, a u korist regiona i populacije u regionu, navodeći da će ukoliko obe strane ne pristanu da idu unapred sa ovim predlogom biti posledica, ali da to nisu sankcije.
Košar: Cilj francusko-nemačkog plana je prevazilaženje sukoba
Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar (Foto Tanjug/Sava Radovanović)

On je za TV Prva rekao da Francuska i Nemačka žele da daju novu dinamiku dijalogu.

„Normalizacija između Prištine i Beograda je postavljena kao cilj već unazad više od deset godina. Sada je vreme da ubrzamo taj proces u korist obe strane i za ceo region“, rekao je on.

Upitan kakve bi posledice bile ukoliko Srbija ne prihvati francusko-nemački plan, da li bi jedna od mera mogla da bude uvođenje sankcija Srbiji, Košar je odgovorio da nije učesnik u pregovorima, ali je istakao da „nemaju kazneni pristup prema Srbiji“.

„Mi ne govorimo ni o kakvim sankcijama ili ucenama. Mi samo predstavljamo jedan način da se izađe iz ove situacije, a za koji smo sigurno da će biti koristan za region i za narod. Mi predstavljamo prednosti i koristi ukoliko obe strane pristanu da idu napred sa ovim predlogom. U suprotnom, biće posledica, ali to nisu sankcije“, kazao je Košar.

On je objasnio da će posledice biti izgubljena prilika za razvoj regiona, izgubljena prilika za narod da ima više kontakata i razmena sa susedima, jedna izgubljena prilika za Srbiju.

Prema njegovim rečima, od samog početka je normalizacija odnosa Beograda i Prištine zacrtana kao važan element puta Srbije prema Evropskoj uniji.

„To nije nešto što je sada stavljeno na sto ovim predlogom. To je od početka aktuelno. Nisu to sankcije, nema ucena, ali jasno da je to podsticaj da se ubrza put prema rešenju“, istakao je Košar.

Upitan da li u nacrtu francusko-nemačkog plana piše da će Beograd i Priština podržati međusobne težnje da postanu članice EU i da li to implicira da Beograd priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, Košar je odgovorio da je cilj nastojanja Francuske i Nemačke normalizacija između Beograda i Prištine.

„Mi samo želimo da odnosi budu bolji, da izbegnemo ponavljanje kriza kao što je bio slučaj proteklih nekoliko nedelja. Želimo da srpska manjina na Kosovu može da živi u miru i da ima dobre odnose sa svim narodima. Mi govorimo o normalizaciji i nadamo se da će taj put omogućiti i Srbiji i Kosovu da ubrzaju njihov put prema punom članstvu u Evropskoj uniji“, rekao je on.

Komentarišući jučerašnje ranjavanje Srbina, on je rekao da su takvi događaji za žaljenje i da moraju da ubede obe strane da se trude da zaštite kako Srbe na Kosovu, tako i kosovske Albance od takvih incidenata, nasilja i mržnje.

„Želimo istinsko pomirenje, koje će omogućiti narodu da živi u miru na toj zemlji“, rekao je Košar.

Upitan da li bi prvo trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština, pa tek onda da se priča o francusko-nemačkom predlogu, on je odgovorio da ne može da kaže da postoji neki logičan redosled, ali je naveo da je tačno da je ZSO već dogovorena i da se ona mora sprovesti što pre je moguće.

Konard se nada skorom formiranju ZSO

Ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad rekla je da se nada da će ZSO uskoro biti formirana.

Upitana da prokometariše nezvanična saznanja da je rok za formiranje ZSO april, dok se potpisivanje francusko-nemačkog predloga očekuje do juna, Konrad je rekla da nema takva saznanja i navela da je i to deo pregovora i dodala da će o tome odlučiti velika sedmorka.

Na pitanje da li je nacrt sporazuma nepromenjiv bilo kakvim pregovorima, s obzirom da u francusko-nemačkom predlogu piše da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, pa i u UN, Konrad je odgovorila da „to pitanje moraju da odluče pregovori“.

„Za obe strane znamo da postoje stvari koje teško mogu da prihvate“, rekla je ona.

Konrad je rekla i da nema pogoršanja odnosa između Srbije i Nemačke, ali je navela da „postoje elementi gde Srbija i Nemačka imaju različite stavove i mišljenja“ i da o tome predstavnici dve zemlje razgovaraju.Ostale vesti

Kurti: Prihvatićemo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da će prihvatiti predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

  • 06.02.2023
Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023