Vesti
Politika

Korupcija u slučajevima srpske imovine i „Dreničke grupe“

Među spornim slučajevima korupcije u Euleksu su i oni u vezi sa prodajom srpske imovine na Kosovu i „Dreničkom grupom“ optuženom za zločine nad civilima, piše današnji „Blic“.
Korupcija u slučajevima srpske imovine i „Dreničke grupe“
Zgrada Euleksa u Prištini (Foto Euleks)

„Blic“ navodi da posebna grupa formirana unutar Misije EU već 14 meseci istražuje slučajeve korupcije u vrhu Euleksa.

Prema navodima tog lista, jedan od spornih slučajeva je u vezi sa prodajom srpske imovine.

„Slučaj je vodio američki tužilac koji je napustio misiju iz protesta, jer su sudije Albanci, koji su overavali dokumenta i bili umešani u korupciju, uz pomoć Euleksa ipak oslobođeni bilo kakve odgovornosti i krivice. Pripadnici Misije EU su uzeli novac, a kazna za sudije bila je samo suspenzija na tri godine“, piše „Blic“.

Još dramatičniji slučaj korupcije je povezan sa „Dreničkom grupom“ koja je optužena za zločine nad civilima 1998. i 1999. godine.

Vođa te grupe Sami Ljuštaku je dan pre hapšenja, sredinom 2013, viđen sa visokim zvaničnicima Euleksa, koji su mu najavili da će biti uhapšen, ali da će sliučaj biti „labav“ i da će Drenička grupa proći bez kazne, naveo je beogradski list.

Sagovornik „Blica“ iz vrha Euleksa kaže da je slučaj sa vođama „Dreničke grupe“ otišao tako daleko da su njeni članovi izlazili iz pritvora noću i provodili se po prištinskim restoranima.

„Jedinica EU za posebne namene zabeležila je čak da su članovi ove grupe noću sedeli sa ministrom pravde Kosova Hajredinom Kučijem, ministrom spoljnih poslova Enverom Hodžajem i tuziocem Kosovca Ismetom Kabašijem, naveo je „Blic“ reči izvora iz vrha Euleksa.Ostale vesti

NATO upozorava da širenje KBS-a na sever nije moguće bez dozvole KFOR-a
Vlada se obavezala na jedinstveni lanac komandovanja Bezbednosnim snagama koje deluju na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever. Međutim, ovoj odlučnosti izraženoj u dokumentima Strategije odbrane nije prethodilo nastojanje da se promeni sporazum sa NATO-om, koji predviđa da KBS, može da se iskrca na severu samo uz posebnu dozvolu komandanta KFOR-a. Uz sve dokumente koje je Vlada odobrila, zvaničnici NATO su za Kohu rekli da zabrana u ovom delu i dalje važi.
  • 30.03.2023
Hovenijer: Deo Ohridskog sporazuma već počeo da se primenjuje
Sporazum u Ohridu već je počeo da se primenjuje - kazao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 30.03.2023
Pisonero: Tempo Srbije ka EU uslovljen pravosuđem i odnosima sa Prištinom

Dalji tempo Srbije u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom biće uslovljen napretkom u oblasti vladavine prava i normalizacijom odnosa sa Prištinom, izjavila je za portal Juropian Vestern Balkan portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

  • 30.03.2023
Haradinaj sa Sunjogom o primeni sporazuma Kosova i Srbije

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj je tokom sastanka sa šefom kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom razgovarao o političkim dešavanjima, kao i o normalizaciji odnosa između Kosovo i Srbija.

  • 30.03.2023
Petković: Priština nema nameru da dozvoli ZSO, opet hoće da prevari Brisel
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da Priština nema nameru da ikad dozvoli da se formira Zajednica srpskih opština, da se zaklanjaju iza Ustavnog suda kao i da je jasna taktika da opet prevari Brisel.
  • 30.03.2023
Dveri: Srbi na Kosovu prepušteni sami sebi, masovno preregistruju vozila
Pokret Dveri ocenio je danas da su Srbi na Kosovu i Metohiji, koji su prepušteni sami sebi i kosovskim vlastima, prinuđeni da preregistruju svoja vozila na tablice "RKS", saopšteno je danas iz tog pokreta.
  • 30.03.2023