Vesti
Politika

Korupcija u slučajevima srpske imovine i „Dreničke grupe“

Među spornim slučajevima korupcije u Euleksu su i oni u vezi sa prodajom srpske imovine na Kosovu i „Dreničkom grupom“ optuženom za zločine nad civilima, piše današnji „Blic“.
Korupcija u slučajevima srpske imovine i „Dreničke grupe“
Zgrada Euleksa u Prištini (Foto Euleks)

„Blic“ navodi da posebna grupa formirana unutar Misije EU već 14 meseci istražuje slučajeve korupcije u vrhu Euleksa.

Prema navodima tog lista, jedan od spornih slučajeva je u vezi sa prodajom srpske imovine.

„Slučaj je vodio američki tužilac koji je napustio misiju iz protesta, jer su sudije Albanci, koji su overavali dokumenta i bili umešani u korupciju, uz pomoć Euleksa ipak oslobođeni bilo kakve odgovornosti i krivice. Pripadnici Misije EU su uzeli novac, a kazna za sudije bila je samo suspenzija na tri godine“, piše „Blic“.

Još dramatičniji slučaj korupcije je povezan sa „Dreničkom grupom“ koja je optužena za zločine nad civilima 1998. i 1999. godine.

Vođa te grupe Sami Ljuštaku je dan pre hapšenja, sredinom 2013, viđen sa visokim zvaničnicima Euleksa, koji su mu najavili da će biti uhapšen, ali da će sliučaj biti „labav“ i da će Drenička grupa proći bez kazne, naveo je beogradski list.

Sagovornik „Blica“ iz vrha Euleksa kaže da je slučaj sa vođama „Dreničke grupe“ otišao tako daleko da su njeni članovi izlazili iz pritvora noću i provodili se po prištinskim restoranima.

„Jedinica EU za posebne namene zabeležila je čak da su članovi ove grupe noću sedeli sa ministrom pravde Kosova Hajredinom Kučijem, ministrom spoljnih poslova Enverom Hodžajem i tuziocem Kosovca Ismetom Kabašijem, naveo je „Blic“ reči izvora iz vrha Euleksa.Ostale vesti

Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020