Vesti
Politika

Korupcija u slučajevima srpske imovine i „Dreničke grupe“

Među spornim slučajevima korupcije u Euleksu su i oni u vezi sa prodajom srpske imovine na Kosovu i „Dreničkom grupom“ optuženom za zločine nad civilima, piše današnji „Blic“.
Korupcija u slučajevima srpske imovine i „Dreničke grupe“
Zgrada Euleksa u Prištini (Foto Euleks)

„Blic“ navodi da posebna grupa formirana unutar Misije EU već 14 meseci istražuje slučajeve korupcije u vrhu Euleksa.

Prema navodima tog lista, jedan od spornih slučajeva je u vezi sa prodajom srpske imovine.

„Slučaj je vodio američki tužilac koji je napustio misiju iz protesta, jer su sudije Albanci, koji su overavali dokumenta i bili umešani u korupciju, uz pomoć Euleksa ipak oslobođeni bilo kakve odgovornosti i krivice. Pripadnici Misije EU su uzeli novac, a kazna za sudije bila je samo suspenzija na tri godine“, piše „Blic“.

Još dramatičniji slučaj korupcije je povezan sa „Dreničkom grupom“ koja je optužena za zločine nad civilima 1998. i 1999. godine.

Vođa te grupe Sami Ljuštaku je dan pre hapšenja, sredinom 2013, viđen sa visokim zvaničnicima Euleksa, koji su mu najavili da će biti uhapšen, ali da će sliučaj biti „labav“ i da će Drenička grupa proći bez kazne, naveo je beogradski list.

Sagovornik „Blica“ iz vrha Euleksa kaže da je slučaj sa vođama „Dreničke grupe“ otišao tako daleko da su njeni članovi izlazili iz pritvora noću i provodili se po prištinskim restoranima.

„Jedinica EU za posebne namene zabeležila je čak da su članovi ove grupe noću sedeli sa ministrom pravde Kosova Hajredinom Kučijem, ministrom spoljnih poslova Enverom Hodžajem i tuziocem Kosovca Ismetom Kabašijem, naveo je „Blic“ reči izvora iz vrha Euleksa.Ostale vesti

Vučić: Planiraju opšti napad na sever Kosova, cilj im je nova „Oluja“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Vlada Kosova dala rok za preregistraciju srpskih tablica do kraja septembra, što znači, kako je rekao, da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra. "Imamo petu zemlju koja je povukla priznanje i čekamo da uđu u proceduru u bilo kojoj organizaciji da vam to pokažemo", dodao je.

  • 29.06.2022
Kosovska vlada uspostavlja reciprocitet sa Srbijom za lične karte i registarske tablice
Vlada Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak građana Srbije na Kosovo tako što je na elektronskoj sednici odlučila da primeni istu meru kao zvanični Beograd. Na administrativnim  prelazima izdavaće im se  deklaracioni list  koji zamenjuje identifikaciona dokumenta. Usvojena je i odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra, prenosi Koha.
  • 29.06.2022
Rakić i gradonačelnici sa Lajčakom: ZSO ključna
"Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve ono je što je njenim formiranje dogovoreno realizovalo", poručili su predstavnici Srpske liste specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku tokom razgovora u Severnoj Mitrovici.
  • 29.06.2022
Imovina i prihodi gradonačelnika većinski srpskih opština na Kosovu

Kosovska agencija za borbu protiv korupcije objavila je najnovije izjave o imovini i prihodima koje su podneli visoki javni funkcioneri. 

 

 

  • 29.06.2022
Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022