Vesti
Politika

“Korupcija kvari imidž Kosova”

Povodom početka Nedelje borbe protiv korupcije, u Prištini je održana konferencija na kojoj su učestvovali ambasadori zemalja Kvinte, šefica Kancelarije EU na Kosovu, i predstavnik Inicijative za napredak. Natalija Apostolova poručuje da "korupcija šteti imidžu Kosova", dok ambasaodri veruju da nije dovoljno imati dobre zakone, bez njihovog sprovođenja.

“Korupcija kvari imidž Kosova”
Predstavnici ambasada na konferenciji povodom Nedelje borbe protiv korupcije (Foto Kim)

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet je pozvao je danas građane Kosova da prijave primere korupcije. Kosnet je na otvaranju "Nedelje borbe protiv korupcije" pohvalio  kosovsku Skupštinu za usvajanje seta zakona u borbi protiv ovog fenomena, ali je poručio da to nije dovoljno.

"Jasno je da to nije dovoljno. Dobri zakoni mogu da budu dobri jedino kada se sprovode i kada su pravedni za sve. Mi znamo da neki vladini službenici uzimaju mito i takođe utiču na pravosudni sistem tako da oni svakodnevno zloupotrebljavaju službeni položaj ili zapošljavaju njihovu rodbinu i prijatelje. Neki zvaničnici stavljaju ispred lične interese nego dobrobit svih građana".

Kosnet je poručio i da korupcija utiče na poverenje građana u institucije ali i da utiče na ekonosmki napredak.

"Zakoni su dobri ali vlada treba da pokaže da ona želi da kazni korumpirane i one koji daju mito, od vrha do onih niže", zaključio je novi američki ambasador.

I britanski abasador u Prištini Rori O’Konel smatra da nije potrebno samo imati dobre zakone, već da ti zakoni moraju biti sprovedeni.

“Mi nismo došli ovde da dajemo kritike Kosovu, nemamo takvu ulogu, već smo došli zato što je u potpunom interesu naših država da se Kosovo bude funkcionalna država, jaka, bezbedna država koja se bori protiv korupcije. Mi imamo potrebu za jednim takvim partnerom u ovom delu sveta u borbi protiv korupcije, protiv organizovanog kriminala, protiv ovih negativnih pojava koje ugrožavaju ne samo Kosovo već i naše države", kazao je O’Konel.

Šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova smara da je korupcija na Kosovu prisutna u gotovo svim sverama društva i da to kvari imidž Kosova.

“Ovaj fenomen je opasan i on je takođe veoma ukorenjen u puno oblasti poput obrazovanja, ekonomiji, zdravstvu i takođe kvari sam imidž Kosova i institucija. Za nas, evropsku zajednicu, korupcija ostaje nacionalna stvar kao deo procesa Evropske unije. Mi smo pozvali Kosovo da preduzme mere koje se tiču liberalizacije viza", podsetila je Apostolova.

Ona je istakla da će građani Kosova najviše dobiti ako se reši problem korupcije. "Poboljšaće se ekonomija, biće više radnih mesta i to će poboljšati imidž Kosova. Mi smo u ovoj borbi zajedno”, kazala je Apostolova.

“Nijedna država nije zaštićena od korupcije to je jedan fenomen, nije specifična samo za jednu zemlju. Neophodna je borba protiv korupcije na svim nivoima. Transparentnost je veoma bitna. Posebno po pitanju javne nabavke. Kosovo ima potencijal za ekonomiju, politički razvoj postoji i borba protiv korupcije je neophodna da se Kosovo razvije”, rekao je italijanski ambasador Pjero Kristoforo Sardi.

Italijanski ambasador kaže da je za njegovu zemlju veoma važna borba protiv korupcije, kao i da Italija podržava Kosovo u toj borbi.

Predstavnik Nemačke ambasade tvrdi da je korupcija pohlepa, te da se njom oštećuju oni koji plaćaju takse.

“Korupcija šteti celokupnom narodu. Ljudi ovde treba da izgrade poverenje u institucije, a ako su institucije korumpirane gubi se poverenje. Želimo da budemo oslobođeni od korupcije i ne želimo da novac završi u privatnim džepovima. Svaki dan treba da se uradi nešto i svi smo odgovorni da uradimo nešto protiv korupcije. Protiv problema treba da se borimo kako bi se smanjila korupcija i kako bi mogli da napredujemo ekonomski”, rekao je predstavnik nemačke ambasade.

Ambasador Francuske Didijer Šaper kaže da je “Kosovo  već usvojilo ključne zakone koji se tiču konflikta interesa.

"Zadnji izveštaj o Kosovu pokazuju da postoje prepreke. U pravosuđu ne postoje sankcije. Treba se boriti protiv ovoga, jer narod Kosova je žrtva, posebno u javnoj administraciji. Interes Kosova je da napreduje na evropskom putu i da napreduje u regionu”, kazao je Šaper.

Ovo je treća godna kako Ambasada SAD, ali i drugi predstavnici međunarodne zajednice podržavaju koaliciju kosovskih NVO u organizovanju aktivnosti za Nedelju borbe protiv korupcije.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022