Vesti
Politika

"Korupcija jedna od glavnih prepreka ekonomskom razvoju Kosova"

Američki Stejt department u svom godišnjem izveštaju o investicionoj klimi na Kosovu ocenio je da se politička nestabilnost i mešanje u ekonomiju, korupcija i širenje neformalnog sektora smatraju glavnim preprekama ekonomskom razvoju Kosova.
Stejt department (Foto Getty Images / Alex Wong)

Kako je prenela koha.net, u izveštaju se pominje da je Kosovo u poslednjoj deceniji beležilo ekonomski rast od prosečno četiri odsto, ali se procenjuje da potencijal za direktne strane investicije nije uspeo zbog nedostatka rešavanja nekih ozbiljnih pitanja.

"Krivci" za stagnaciju kosovske ekonomije smatraju se "ograničena regionalna i globalna ekonomska integracija, politička nestabilnost i mešanje u ekonomiju, korupcija, neodrživo snabdevanje energijom, veliki neformalni sektor, poteškoće u imovinskim pravima i nejasna vladavina zakona, uključujući ozbiljan nedostatak primene ugovora".

U izveštaju za 2020. godinu naglašava se da su međunarodna finansijska podrška i doznake dijaspore osnova ekonomskog rasta na Kosovu.

U izveštaju se dodaje da ekonomske mere preduzete tokom pandemije, nisu još finalizovane.

Za njih se navodi da su privremene i da se postavljaju sa fokusom samo na očuvanje radnih mesta, kao i da neće uticati na investicioni sektor.

Problemi sa primenom zakona

Stejt department je napomenuo da i dalje u sektoru pravde ima problema sa primenom zakona, iako su zakoni zasnovani na međunarodnim standardima.

U izveštaju se navodi da je kao mesto za poslovanje Kosovo rangirano na 57. mestu od 190 zemalja i bilo je među 20 zemalja koje su imale pobošljanje uslova privređivanja na svetu.

Dodaje se da slabosti u pravosudnom sistemu i imovinske poteškoće, kao i rezultati rata sa Srbijom, otežavaju ekonomsko okruženje na Kosovu.

Navodi se i da Kosovo ima dobar pravni okvir za zaštitu intelektualne svojine, ali da njegova primena zaostaje.

U izveštaju se naglašavaju i "česti izborni ciklusi na Kosovu i produženi periodi postojećih vlada".

Prema objavljenim podacima, 25,7 odsto stanovnika Kosova sa pravom na rad u 2019. godini bilo je nezaposleno, što se ocenjuje kao najveća briga.

Dodaje se i da je stopa nezaposlenosti među ženama mnogo veća.

Mnoge međunarodne institucije predviđaju ekonomski pad od oko pet odsto na Kosovu kao posledica pandemije koronavirusa.

 Ostale vesti

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020