Vesti
Politika

Kontrola letenja želi da vrati nebo nad Kosovom

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore preduzeće sve zakonske korake da povrati punu kontrolu vazdušnog prostora nad KiM, kaže njen direktor Radojica Rovčanin.
Kontrola letenja želi da vrati nebo nad Kosovom
Ilustracija (Foto morguefile.com)

Kako Rovčanin navodi, kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) ispunjava sve tehničke, organizacione i kadrovske uslove za to.

Ukazujući da se o toj osetljivoj temi pregovara sa Kforom, koji od 1999. godine, prema Kumanovskom sporazumu, kontroliše vazdušni prostor KiM, Rovčanin je za „Novosti“ rekao da je prirodno da se taj posao vrati SMATSI.

On je dodao da bi kontrola letenja mogla taj posao da obavlja već sada, ali da o tome treba da se dogovore predstavnici Srbije i međunarodnih institucija.

"Kada bi se politika stavila na stranu, ovo bi bilo i najjeftinije rešenje, jer su za pružanje usluga daleko manji troškovi SMATSA nego bilo kog drugog provajdera", kaže Rovčanin.

Navodi je da je od prošle godine, Kfor kontrolu letenja u gornjim slojevima vazdušnog prostora, iznad 8.700 metara, na KiM delegirao mađarskom "Hungarkontrolu", a dodaje da su za isti posao bile zainteresovane i Albanija, Makedonija, Italija i Austrija.

Prema njegovim rečima, kosovska štampa bavi se već neko vreme pitanjem ko će kontrolisati vazdušni prostor nad KiM kada istekne ugovor mađarskoj firmi.

Rovčanin kaže da postoje spekulacije da bi to mogla biti Tirana i ističe da je SMATSA daleko iznad albanskog provajdera, ako su merila kvalitet i stručan kadar.

"Ona je i po oceni krovne organizacije Eurokontrola najbolji pružalac usluga u vazdušnoj plovidbi u ovom delu Evrope. Ako, međutim, na stvar gledamo kroz političku prizmu, iza takvih spekulacija mogu biti namere da se Kosovo preko ’neba’ spoji sa Albanijom u jednu državu", rekao je Rovčanin.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021