Vesti
Politika

Konsultacije za zakazivanje datuma izbora

Utvrđivanje datuma izbora biće glavni zahtev političkih stranaka u konsultacijama sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, koji će biti podnet ove nedelje, piše "Koha Ditore".
Konsultacije za zakazivanje datuma izbora
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Deklarativno, sve stranke kažu da su za nove izbore.

Međutim, dok u PDK kažu da čekaju ishod konsultacija sa Tačijem, i za dogovor su sa drugim strankama, Demokratski savez Kosova, pokret Samoopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova traže razgovore samo za određivanje datuma izbora.

Ako predsednik povuče konsultacije, Samoopredeljenje najavljuje inicijativu za raspuštanje Skupštine.

Scenario za izbegavanje izbora, opcija koju će predsednik pokušati, jeste dodeljivanje drugog mandata za preostalo vreme.

Ovo je ustavni put koji bi predsednik trebalo da sledi nakon ostavke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Ustav obavezuje predsednika da konsultuje sve druge stranke u vezi drugog mandata.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020