Vesti
Politika

Konsultacije u Beogradu, pa odluka o učešću na izborima

Kosovski predsednik Hašim Tači raspisao je vanredne izbore za predsednike opština u severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Odluku o učešću na izborima donećemo posle konsultacija sa predsednikom Srbije, kaže za RTS potpredsednik Srpske liste Igor Simić.
Konsultacije u Beogradu, pa odluka o učešću na izborima
Igor Simić (Foto: Tanjug)

Predsednici četiri opštine na severu Kosova iz redova Srpske liste, u novembru su podneli ostavke nakon što je kosovska vlada uvela taksu od 100 odsto na srpske proizvode.

Iz Srpske liste je juče kratko saopšteno da će nastaviti da se bore za interes srpskog naroda na Kosovu.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže za RTS da oni nisu klasična politička organizacija već "stožer opstanka i borbe za nacionalne interese Srba na Kosovu i Metohiji".

Podseća da je Srpska lista odluku o učešću na izborima uvek donosila posle konsultacija sa Vladom i predsednikom Republike Srbije.

"Tako da ćemo i ovog puta imati konsultacije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i doneti odluku koja će, pre svega, biti u interesu srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji", ističe Simić.

Hašim Tači je rekao da je odluku o raspisivanju izbora doneo posle razgovora sa predstavnicima političkih partija. Međutim, Simić napominje da Srpska lista već duže vreme nema kontakte sa vlastima u Prištini koje su, kako kaže, podršku našli u "svojim privatnim Srbima".

"Odgovor Albanaca na jedinstvo Srba na Kosovu i Metohiji je pokušaj da pronađu one kojima je lični interes ispred nacionalnog i sa kojima je mnogo lakše ’razgovarati’", ocenjuje Simić.

Tačijevu odluku da raspiše izbore u Srpskoj listi ocenjuju kao još jednu provokaciju. Ipak, nisu iznenađeni jer, kako kaže Simić, posle svega što se desilo u poslednjih godinu dana, "Srbe na KiM malo šta može da iznenadi".

Navodi da Srpska lista ima više od 90 odsto podrške srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i samim tim veliku odgovornost prilikom donošenja odluka.

"Činjenica je da ćemo se, kao i uvek do sada, rukovoditi interesima običnih ljudi, građana koji ovde žive. Ali, moram da napomenem da u ovoj situciji, kada imamo različita politička previranja, odgovornost nije samo prema Srbima koji ovde žive već prema celokupnom srpskom narodu", ističe Simić.

Centralna izborna komisija počela je organizaciju vanrednih izbora. Predizborna kampanja počinje 13. i završava se 17. maja. Prijavljivanje političkih subjekata i kandidata počinje danas i završiće se 18. aprila.Ostale vesti

Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022