Vesti
Politika

Konsultacije u Beogradu, pa odluka o učešću na izborima

Kosovski predsednik Hašim Tači raspisao je vanredne izbore za predsednike opština u severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Odluku o učešću na izborima donećemo posle konsultacija sa predsednikom Srbije, kaže za RTS potpredsednik Srpske liste Igor Simić.
Konsultacije u Beogradu, pa odluka o učešću na izborima
Igor Simić (Foto: Tanjug)

Predsednici četiri opštine na severu Kosova iz redova Srpske liste, u novembru su podneli ostavke nakon što je kosovska vlada uvela taksu od 100 odsto na srpske proizvode.

Iz Srpske liste je juče kratko saopšteno da će nastaviti da se bore za interes srpskog naroda na Kosovu.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže za RTS da oni nisu klasična politička organizacija već "stožer opstanka i borbe za nacionalne interese Srba na Kosovu i Metohiji".

Podseća da je Srpska lista odluku o učešću na izborima uvek donosila posle konsultacija sa Vladom i predsednikom Republike Srbije.

"Tako da ćemo i ovog puta imati konsultacije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i doneti odluku koja će, pre svega, biti u interesu srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji", ističe Simić.

Hašim Tači je rekao da je odluku o raspisivanju izbora doneo posle razgovora sa predstavnicima političkih partija. Međutim, Simić napominje da Srpska lista već duže vreme nema kontakte sa vlastima u Prištini koje su, kako kaže, podršku našli u "svojim privatnim Srbima".

"Odgovor Albanaca na jedinstvo Srba na Kosovu i Metohiji je pokušaj da pronađu one kojima je lični interes ispred nacionalnog i sa kojima je mnogo lakše ’razgovarati’", ocenjuje Simić.

Tačijevu odluku da raspiše izbore u Srpskoj listi ocenjuju kao još jednu provokaciju. Ipak, nisu iznenađeni jer, kako kaže Simić, posle svega što se desilo u poslednjih godinu dana, "Srbe na KiM malo šta može da iznenadi".

Navodi da Srpska lista ima više od 90 odsto podrške srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i samim tim veliku odgovornost prilikom donošenja odluka.

"Činjenica je da ćemo se, kao i uvek do sada, rukovoditi interesima običnih ljudi, građana koji ovde žive. Ali, moram da napomenem da u ovoj situciji, kada imamo različita politička previranja, odgovornost nije samo prema Srbima koji ovde žive već prema celokupnom srpskom narodu", ističe Simić.

Centralna izborna komisija počela je organizaciju vanrednih izbora. Predizborna kampanja počinje 13. i završava se 17. maja. Prijavljivanje političkih subjekata i kandidata počinje danas i završiće se 18. aprila.Ostale vesti

Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020