Vesti
Politika

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova 18. jula?

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga verovatno će zakazati konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova za 18. jul, izjavio je jedan od Jahjaginih savetnika koji je želeo da ostane anoniman.
Konstitutivna sednica Skupštine Kosova 18. jula?
Skupština Kosova (Foto arhiva KIM)

Prema njegovim rečima, predsednica Kosova ima dilemu da li prvo treba odrediti mandatara za sastav vlade, ili održati konstitutivnu sednicu Skupštine.

"Predsednica i njeni saradnici su u dilemi šta prvo treba da urade. Za sada o tome nema odluke i očekuje se da se tokom narednih dana to razjasni", rekao je savetnik predsednice.

Prema njemu, konstituisanje Skupštine treba da se završi u roku od dve nedelje i vrlo je verovatno da to bude u petak, 18. jula.

Jahjaga je tokom jučerašnjeg dana primila sertifikovane rezultate vanrednih parlamenarnih izbora održanih 8. juna, koji su istovetni sa ranije proglašenim konačnim rezultatima.

U slučaju da u prvom pokušaju madatar ne uspe da obezbedi 61 glas, koliko je potrebno za formiranje Vlade, onda mandat za drugi pokušaj može dobiti partija koja je druga po redu po broju dobijenih mandata.

Međutim Ustavni sud nije isključio mogućnost da DPK i u drugom pokušaju dobije mandat za sastav Vlade.

U slučaju da niko ne obezbedi dovoljan broj glasova za formiranje Vlade, predsednica Kosova dužna je da zakaže nove vanredne parlamentarne izbore.Ostale vesti

Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020
RIK: Na Kosovu 90 biračkih mesta
Republička izborna komisija (RIK) Srbije usvojila je sinoć Dopunsko rešenje o određivanju biračkih mesta za parlamentarne izbore 21. juna u Srbiji i odredila 90 biračkih mesta na Kosovu, a 43 u inostranstvu.
  • 31.05.2020