Vesti
Politika

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova 18. jula?

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga verovatno će zakazati konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova za 18. jul, izjavio je jedan od Jahjaginih savetnika koji je želeo da ostane anoniman.
Konstitutivna sednica Skupštine Kosova 18. jula?
Skupština Kosova (Foto arhiva KIM)

Prema njegovim rečima, predsednica Kosova ima dilemu da li prvo treba odrediti mandatara za sastav vlade, ili održati konstitutivnu sednicu Skupštine.

"Predsednica i njeni saradnici su u dilemi šta prvo treba da urade. Za sada o tome nema odluke i očekuje se da se tokom narednih dana to razjasni", rekao je savetnik predsednice.

Prema njemu, konstituisanje Skupštine treba da se završi u roku od dve nedelje i vrlo je verovatno da to bude u petak, 18. jula.

Jahjaga je tokom jučerašnjeg dana primila sertifikovane rezultate vanrednih parlamenarnih izbora održanih 8. juna, koji su istovetni sa ranije proglašenim konačnim rezultatima.

U slučaju da u prvom pokušaju madatar ne uspe da obezbedi 61 glas, koliko je potrebno za formiranje Vlade, onda mandat za drugi pokušaj može dobiti partija koja je druga po redu po broju dobijenih mandata.

Međutim Ustavni sud nije isključio mogućnost da DPK i u drugom pokušaju dobije mandat za sastav Vlade.

U slučaju da niko ne obezbedi dovoljan broj glasova za formiranje Vlade, predsednica Kosova dužna je da zakaže nove vanredne parlamentarne izbore.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021