Vesti
Politika

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova 18. jula?

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga verovatno će zakazati konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova za 18. jul, izjavio je jedan od Jahjaginih savetnika koji je želeo da ostane anoniman.
Konstitutivna sednica Skupštine Kosova 18. jula?
Skupština Kosova (Foto arhiva KIM)

Prema njegovim rečima, predsednica Kosova ima dilemu da li prvo treba odrediti mandatara za sastav vlade, ili održati konstitutivnu sednicu Skupštine.

"Predsednica i njeni saradnici su u dilemi šta prvo treba da urade. Za sada o tome nema odluke i očekuje se da se tokom narednih dana to razjasni", rekao je savetnik predsednice.

Prema njemu, konstituisanje Skupštine treba da se završi u roku od dve nedelje i vrlo je verovatno da to bude u petak, 18. jula.

Jahjaga je tokom jučerašnjeg dana primila sertifikovane rezultate vanrednih parlamenarnih izbora održanih 8. juna, koji su istovetni sa ranije proglašenim konačnim rezultatima.

U slučaju da u prvom pokušaju madatar ne uspe da obezbedi 61 glas, koliko je potrebno za formiranje Vlade, onda mandat za drugi pokušaj može dobiti partija koja je druga po redu po broju dobijenih mandata.

Međutim Ustavni sud nije isključio mogućnost da DPK i u drugom pokušaju dobije mandat za sastav Vlade.

U slučaju da niko ne obezbedi dovoljan broj glasova za formiranje Vlade, predsednica Kosova dužna je da zakaže nove vanredne parlamentarne izbore.Ostale vesti

Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020