Vesti
Politika

Konstitutivna sednica kosovske skupštine 19. decembra?

Kosovski predsednik Hašim Tači zakazaće za 19. decembar konstitutivnu sednicu novog saziva kosovske skupštine, prenose pojedini prištinski mediji.
Konstitutivna sednica kosovske skupštine 19. decembra?
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Konstitutivna sednica skupštine je formalno prvi korak u formiranju novog saziva vlade, iako između Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza, stranaka pobednica na izborima 6. oktobra, još nema dogovora o koalicionom sporazumu.

Analitičari u Prištini kažu da je važno da skupština bude konstituisana kako bi trasirala put formiranju vlade.

Postoji rok od 40 dana za formiranje nove vlade nakon što kandidat za premijera dobije mandat.

Intenzivni razgovori predstavnika pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova o formiranju nove kosovske vlade zapali su u krizu zbog zahteva da izbor budućeg kosovskog predsednika bude deo koalicionog sporazuma i da na toj funkciji bude zvaničnik Demokratskog saveza.

U Pokretu Samoopredeljenje saopštili su da su iznenađeni tim zahtevom Demokratskog saveza i da će, ako je dogovor nemoguć, razmisliti da li da razgovaraju sa drugim partijama koje će imati poslanike u kosovskoj skupštini ili da se ide na nove izbore.

Predstavnici Samoopredeljenja i Demokratskog saveza prethodno su, nakon serije sastanaka, izjavili da su postigli saglasnost oko zajedničkih programskih načela buduće vlade, koja bi imala 12 ministarstava.

Iz Demokratskog saveza Kosova su najavili da su spremni da veoma brzo nastave razgovore sa Samoopredeljenjem i da će ostati otporni na spoljne pritiske.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri rekao je da je za postizanje sporazuma potrebno strpljenje i poverenje.

"Pravimo koaliciju poverenja i činjenica da je 99 procenata sporazuma spremno pokazuje da nedavni događaji ne mogu ugroziti dobru volju dveju strana da formiraju vladu", rekao je Haziri medijima na albanskom.

"Ne želimo da uđemo u vladu za jednu godinu, već za ceo mandat i šire. Uloga predsednika takođe mora da se razjasni. DSK i Samoopredeljenje imaju volju, ne radi se o konkretnim imenima, već o razjašnjenju", naveo je Haziri medijima na albanskom.

Isključio je mogućnost da Kosovo krene na nove izbore, rekavši da će se DSK ili pridružiti vladi sa Samoopredeljenjem ili će preći u opoziciju.Ostale vesti

Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023
Vučić sa ambasadorima Kvinte i šefom delegacije EU: Urazumite Kurtija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa ambasadorima Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) i šefom delegacije Evropske unije, a jedina tema razgovora bila je najnovija eskalacija nasilja na Kosovu.
  • 30.05.2023