Vesti
Politika

Konstituisanju Skupštine Kosova prethodi dogovor o premijeru

Zakazivanje sednice Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik i potpredsednici je sve izvesnije. Konstituisanju parlamenta prethode dogovori unutar vodećih albanskih partija oko pozicije premijera.
Konstituisanju Skupštine Kosova prethodi dogovor o premijeru
Priština (Foto Kim)

Prvi korak koji bi vodio ka izlasku iz institicionalne krize je izbor predsednika i potpredsednika Skupštine Kosova, čemu prethodi zakazivanje nastavka konstitutivne sednice parlamenta.

Vlada može biti formirana tek pošto bude konstituisana Skupština Kosova. Paralelno sa pripremama za zakazivanje sednice, intenzivno se vode konsultacije stranaka oko budućeg sastava vlade.

Unutar koalicije VLAN još uvek ne postoji zajednički predlog o kandidatu za premijera Kosova, jer DSK za tu poziciju želi da kandiduje Isu Mustafu, a Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, što može dovesti do raspada koalicije, rečeno je RTV Kim u Demokratskom savezu Kosova (DSK).

„Mi imamo ambicije da premijer bude iz naše stranke, a isti stav ima i stranka Ramuša Haradinaja, tako da unutar našeg postizbornog bloka još nemamo konsenzus u vezi kandidata za premijera. Ovo može dovesti do toga da imamo jednog kandidata, ali i da ova koalicija ne funkcioniše dalje. Dolazimo do sasvim novih pozicija gde se mogu uključiti i ostale stranke“, kazao je funkcioner DSK Sadri Ferati za Kim.

U Srpskoj listi očekuju izlazak iz institucionalne blokade u narednih deset dana. Oni će se, kada se institucije budu formirale, držati konstruktivnosti.

„Mi ćemo, kao Srpska lista, biti konstruktivan partner i u budućem periodu, ali od onoga što su naši uslovi nećemo odustati. Ako odustanemo od tih uslova, bićemo onemogućeni u samom startu da ostvarimo naše ciljeve koje smo zacrtali. To su povratak što većeg broja raseljenih Srba, formiranje ZSO, nastavak dijaloga, poništavanje privatizacije i vraćanje imovine SPC“, kazao je Jablanović.

Po mišljenju analitičara Fatmira Šeholija presudan faktor za pomak u procesu deblokade je pritisak ambasadorke SAD-a Trejsi Džejkobson zbog koje je, kako kaže, postizborna koalicija mesto predsednika skupštine prepustila Demokratskoj partiji Kosova.  Šeholi ističe da će se vrlo brzo znati ko će formirati vladu, a da će, najverovatnije, na njenom čelu biti Ramuš Haradinaj.

"Najviše šansi da postane premijer Kosova ima lider AZBK Ramuš Haradinaj. On je najprihvatljiviji u bilo kojoj opciji, i u albanskom političkom miljeu i kod međunarodne zajednice. Mislim da bi gospodin Tači više voleo da bude predsednik Kosova i da u Vladi Kosova ima deo kolača. U toj opciji gde su Haradinaj i Tači zajedno u Vladi i nealbanske zajednice bi imale više prostora. Ipak, ovo su stvari koje se menjaju iz časa u čas. Ako VLAN danas ili sutra odluči da mesto premijera da Haradinaju, onda će VLAN formirati i voditi vladu”, rekao je Šeholi za RTV Kim.  

Od održavanja parlamentarnih izbora na Kosovu prošlo je više od 5 meseci i u tom periodu nije došlo do dogovora najvećih političkih partija o formiranju institucija. To je dovelo do blokade koja, ukoliko institucije ne budu formirane u narednih mesec dana, po oceni političara, analitičara i ekonomista, vodi Kosovo u veliku finansijsku krizu.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022