Vesti
Politika

Konjufci spoljna diplomatija, Osmani na čelu parlamenta

Odluka Samoopredeljenja o povlačenju Gljauka Konjufce s pozicije predsednika Skupštine Kosova i prepuštanje te funkcije Demokratskom savezu Kosova omogućila je da dve stranke u poslednjem trenutku dođu do dogovora i formiraju vladajuću koaliciju, a kako se očekuje Konjufca će preuzeti funkciju ministra spoljnih poslova.
Konjufci spoljna diplomatija, Osmani na čelu parlamenta
Glauk Konjufca u Skupštini (Foto Kim)

O tome da će Konjufca biti šef diplomatije piše Gazeta Ekspres, a prema još nepotvrđenim informacijama, na mesto predsednika Skupštine Kosova doći će potpredsednica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani, koja je od početka pregovora važila za kandidata za ovu funkciju.

Osmani je u nekim kombinacijama, koje su tokom pregovora dve stranke prethodnih meseci bile aktuelne, mogla da zauzme mesto šefa kosovske diplomatije, ali su se Samoopredeljenje i DSK očigledno na kraju vratili na prvobitan plan i Vjosa Osmani će ipak na čelo parlamenta.Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020