Vesti
Politika

Konjufci spoljna diplomatija, Osmani na čelu parlamenta

Odluka Samoopredeljenja o povlačenju Gljauka Konjufce s pozicije predsednika Skupštine Kosova i prepuštanje te funkcije Demokratskom savezu Kosova omogućila je da dve stranke u poslednjem trenutku dođu do dogovora i formiraju vladajuću koaliciju, a kako se očekuje Konjufca će preuzeti funkciju ministra spoljnih poslova.
Konjufci spoljna diplomatija, Osmani na čelu parlamenta
Glauk Konjufca u Skupštini (Foto Kim)

O tome da će Konjufca biti šef diplomatije piše Gazeta Ekspres, a prema još nepotvrđenim informacijama, na mesto predsednika Skupštine Kosova doći će potpredsednica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani, koja je od početka pregovora važila za kandidata za ovu funkciju.

Osmani je u nekim kombinacijama, koje su tokom pregovora dve stranke prethodnih meseci bile aktuelne, mogla da zauzme mesto šefa kosovske diplomatije, ali su se Samoopredeljenje i DSK očigledno na kraju vratili na prvobitan plan i Vjosa Osmani će ipak na čelo parlamenta.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020