Vesti
Politika

Konjufca za odlaganje lokalnih izbora zbog širenja koronavirusa

Predsednik kosovske skupštine Glauk Konjufca smatra da bi trebalo odložiti lokalne izore na Kosovu zakazane za 17. oktobar zbog naglog širenja infekcije koronavirusom, dodajući da o tome može da odluči jedino Vjosa Osmani.
Konjufca za odlaganje lokalnih izbora zbog širenja koronavirusa
Gljauk Konjufca (Foto Valdrin Xhemaj EPA)

Konjufca je za prištinske medije rekao da nije na njemu da odlučuje ali da smatra da bi izbore trebalo odložiti.

"To je nadležnost predsednice i koliko znam, predsednica svoju odluku donosi po preporuci Instituta za javno zdravlje", izjavio je Konjufca.

To je prvi put da neko od zvaničnika centralnih institucija pomene odlaganje izbora usled pogoršanja epidemijskog stanja. On se složio i sa zahtevima opozicije za skraćenje vremena za predizbornu kampanju ili da je uopšte ne bude.

Pre nekoliko dana predsednik DSK Ljumir Abdidžiku zatražio je da se izborna kampanja skrati na 10 dana.

Predsednici DPK Memlji Krasnići i ABK Ramuš Haradinaj zauzeli su se za kampanju od pet dana ili da bude ukinuta.

"Obraćanja Abdidžikua i Krasnićija u vezi sa izborima i predizbornom kampanjom činila su mi se vrlo razumnim. Potpuno se slažem sa ovim stavom", izjavio je Konjufca.

Na Kosovu prema poslednjim podacima opada broj zaraženih koronavirusom, dok se beleži više od 20 preminulih dnevno. Aktivno je preko 25 hiljada slučajeva infekcije.Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022