Vesti
Politika

Konjufca za odlaganje lokalnih izbora zbog širenja koronavirusa

Predsednik kosovske skupštine Glauk Konjufca smatra da bi trebalo odložiti lokalne izore na Kosovu zakazane za 17. oktobar zbog naglog širenja infekcije koronavirusom, dodajući da o tome može da odluči jedino Vjosa Osmani.
Konjufca za odlaganje lokalnih izbora zbog širenja koronavirusa
Gljauk Konjufca (Foto Valdrin Xhemaj EPA)

Konjufca je za prištinske medije rekao da nije na njemu da odlučuje ali da smatra da bi izbore trebalo odložiti.

"To je nadležnost predsednice i koliko znam, predsednica svoju odluku donosi po preporuci Instituta za javno zdravlje", izjavio je Konjufca.

To je prvi put da neko od zvaničnika centralnih institucija pomene odlaganje izbora usled pogoršanja epidemijskog stanja. On se složio i sa zahtevima opozicije za skraćenje vremena za predizbornu kampanju ili da je uopšte ne bude.

Pre nekoliko dana predsednik DSK Ljumir Abdidžiku zatražio je da se izborna kampanja skrati na 10 dana.

Predsednici DPK Memlji Krasnići i ABK Ramuš Haradinaj zauzeli su se za kampanju od pet dana ili da bude ukinuta.

"Obraćanja Abdidžikua i Krasnićija u vezi sa izborima i predizbornom kampanjom činila su mi se vrlo razumnim. Potpuno se slažem sa ovim stavom", izjavio je Konjufca.

Na Kosovu prema poslednjim podacima opada broj zaraženih koronavirusom, dok se beleži više od 20 preminulih dnevno. Aktivno je preko 25 hiljada slučajeva infekcije.Ostale vesti

Glasanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo na dnevnom redu EU
Očekuje se da će ambasadori zemalja članica Evropske unije danas glasati o najnovijem predlogu za liberalizaciju viza za Kosovo, prema kojem liberalizacija stupa na snagu kada sistem ETIAS postane funkcionalan, a ne kasnije od 1. januara 2024.
  • 30.11.2022
Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je medijima u Parizu da se o novim predlozima za Kosovo ne može govoriti dok se ne primene već postignuti dogovori, Briselski sporazum i formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), demantujući predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera o prihvatanju francusko-nemačkog predloga.
  • 30.11.2022
CIK prihvatio kandidaturu Arsenijevića
Centralna izborna komisija Kosova (CIK) prihvatila je kandidaturu Aleksandra Arsenijevića iz Građanske inicijative Srpski opstanak za gradonačelnika Severne Mitrovice.
  • 29.11.2022
Rok za prijavu političkih subjekata za izbore SO Zvečan i Leposavić do 2. decembra

Centralna izborna komisija (CIК) saopštila je da je rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za učešće na prevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić počeo 26. novembra i trajaće do 2. decembra.

  • 29.11.2022
Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da razgovara o zajednici srpskih opština i pravima Srba na Kosovu, ali ne kao o preduslovu za dijalog, nego kao delu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na bazi predloga Nemačke i Francuske.
  • 29.11.2022
Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022