Vesti
Politika

Konjufca za odlaganje lokalnih izbora zbog širenja koronavirusa

Predsednik kosovske skupštine Glauk Konjufca smatra da bi trebalo odložiti lokalne izore na Kosovu zakazane za 17. oktobar zbog naglog širenja infekcije koronavirusom, dodajući da o tome može da odluči jedino Vjosa Osmani.
Konjufca za odlaganje lokalnih izbora zbog širenja koronavirusa
Gljauk Konjufca (Foto Valdrin Xhemaj EPA)

Konjufca je za prištinske medije rekao da nije na njemu da odlučuje ali da smatra da bi izbore trebalo odložiti.

"To je nadležnost predsednice i koliko znam, predsednica svoju odluku donosi po preporuci Instituta za javno zdravlje", izjavio je Konjufca.

To je prvi put da neko od zvaničnika centralnih institucija pomene odlaganje izbora usled pogoršanja epidemijskog stanja. On se složio i sa zahtevima opozicije za skraćenje vremena za predizbornu kampanju ili da je uopšte ne bude.

Pre nekoliko dana predsednik DSK Ljumir Abdidžiku zatražio je da se izborna kampanja skrati na 10 dana.

Predsednici DPK Memlji Krasnići i ABK Ramuš Haradinaj zauzeli su se za kampanju od pet dana ili da bude ukinuta.

"Obraćanja Abdidžikua i Krasnićija u vezi sa izborima i predizbornom kampanjom činila su mi se vrlo razumnim. Potpuno se slažem sa ovim stavom", izjavio je Konjufca.

Na Kosovu prema poslednjim podacima opada broj zaraženih koronavirusom, dok se beleži više od 20 preminulih dnevno. Aktivno je preko 25 hiljada slučajeva infekcije.Ostale vesti

Lajčak: Omogućiti slobodu kretanja
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, povodom uvođenja reciprociteta  za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, poručio je "da je potrebno omogućiti slobodu kretanja i vratiti mirnu atmosferu".
  • 21.09.2021
Kurti neće da povuče odluku o reciprocitetu za tablice

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da neće da odustane od reciprociteta za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, i taj stav preneo je ambasadorima zemalja Kvinte na sastanku u Prištini.

  • 21.09.2021
Živković: Sve što se sada dešava posledica je Vučićeve politike
Bivši premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da je zamena statusno neutralnih "KS" tablica na severu Kosova "deo sporazuma" koji je (Aleksandar) Vučić potpisao sa kosovskim Albancima pre pet godina, i da je sve što se sada dešava "posledica Vučićeve politike".
  • 21.09.2021
Vučić traži povlačenje svih trupa sa severa Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu. Poručuje da je odbio "tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju".
  • 21.09.2021
Bisljimi: Nećemo formirati ZSO dok bude štetna po Kosovo
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da Vlada Kosova neće formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) sve dok se bude smatralo da je štetna za teritorijalni integritet i institucije Kosova.
  • 21.09.2021
Petković: Borili smo se da se produži važenje KS tablica
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je, prema prethodnom petogodišnjem sporazumu, rok za važenje "KS" tablica za Srbe na severu Kosova istekao 15. septembra, ali da su se predstavnici srpskih vlasti "borili na sve načine" da bude produžen za još pet godina.
  • 21.09.2021