Vesti
Politika

Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije
Gljauk Konjufca i Gabrijel Eskobar na sastanku (Foto Fejsbuk stranica Glauk Konjufca )

"Danas sam se, u okviru zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama, u pratnji ambasadora Kosova u Vašingtonu Iljira Dugolija i načelnika Generalštaba Iljira Kičeija sastao sa zamenikom pomoćnika sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom", naveo je Konjufca.

On je dodao da je na sastanku razgovarano o aktuelnim političkim dešavanjima u zemlji i regionu, procesu dijaloga i ohridskom sporazumu, kao i daljim koracima za punu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

"Ponovili smo stav Kosova, ali i garancija Stejt departmenta, da se nikada ne može formirati nijedno udruženje, zajednica, ili bilo koji drugi mehanizam, koji narušava suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet i ustavni poredak Kosova. Delimo iste stavove da nastavimo zajednički rad na dnevnom redu članstva Kosova u evroatlantskim strukturama i međunarodnim organizacijama, kao i unapređenju bilateralnih odnosa Kosova i SAD-a", napisao je Konjufca na svom Fejsbuk nalogu.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023