Vesti
Politika

Konjufca: Oliver Ivanović ratni zločinac, to misli i premijer

"Oliver Ivanović je ratni zločinac i u to nema sumnje", za skupštinskom govornicom Kosova kazao je predsednik ove institucije Gljauk Konjufca.
Konjufca: Oliver Ivanović ratni zločinac, to misli i premijer
Glauk Konjufca (Foto Fejsbuk/Glauk Konfuca)

Samo par dana nakon što je kosovski premijer najpoznatijem srpskom lideru dao omaž da je neko ko je radio za multietničko Kosovo, njegov saborac i predsednik skupštine tvrdi suprotno.

„Moje i premijerovo mišljenje o gospodinu Ivanoviću je isto, ono što je oduvek bio, ništa ne može da promeni biografiju koju je gospodin Ivanović imao kao političar, njegovu odgovornost u svim onim štetama koje su nanete našem narodu su evidentne i za to je kažnjen. Mi smo to otvoreno rekli i nazvali smo ga imenom koje pripada čoveku koji radi takve radnje i on je kažnjen i kvalifikovan kao zločinac i to je naše mišljenje”, rekao je Konjufca.

U pitanju je bio odgovor na pitanje poslanika, koji je zavredio značajnu pažnju kao naslov u kosovskim medijima

Prema njegovim rečima, nijedan od zločina koje je počinio nije uklonjen iz njegove biografije.

To što kosovski političari Olivera Ivanovića nazivaju ratnim zločincem, krivično je delo, upozorio je za KoSSev advokat Nebojša Vlajić, podsetivši na to da Ivanović nikada nije pravosnažno osuđen.

Petu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića obeležili su pomeni u Kosovskoj Mitrovici, Beogradu i drugim gradovima, izjave članova porodice, političara sa Severa Kosova i Beograda, ali i jednog iz Prištine – i to premijera, Aljbina Kurtija.

Nekada i sam ga nazivajući ratnim zločincem, sada je u video poruci na srpskom kazao da je ubijeni političar sa severa neko ko je radio za multietničko Kosovo, bio posvećen interesima svoje zajednice i ophodio se sa poštovanjem prema onima sa kojima se nije slagao.

Izjava Aljbina Kurtija pokrenula je talas negativnih reakcija u Prištini koju je opozicija ocenila „šokantnom i sramnom“.

U emisijama i na portalima nakon Kurtijeve poruke smenjivali su se istoričari, analitičari, sociolozi, koji su spočitavali Kurtiju to što „odaje počast zločincu“, drugi su poručivali da je „glorifikacija Ivanovića moralni, nacionalni i istorijski zločin“, a treći da je reč o taktičkom potezu kosovskog premijera prema srpskoj zajednici.

Gostovali su i oni koji su predstavljeni kao porodice „žrtava Ivanovića“, te su se u medijima pojavili naslovi poput „Ne može da zaustavi suze dok priča o tome kako je Ivanović odveo članove njegove porodice da ih ubije“, „Protiv Kurtija se okreće i žrtva koja je svedočila protiv Ivanovića“, „Proklinjem svoju ruku što sam glasala za Kurtija“.

Socijaldemokratska stranka postavila je juče u dvorištu kosovske vlade u Prištini kartonsku bistu Olivera Ivanovića sa rečima kosovskog premijera, a ispred nje položili su i venac.

Još milion takvih performansa ne može da baci senku na na ono šta je Oliver radio i kako je živeo, kaže sinovac Olivera Ivanovića u odgovoru na lavinu prozivki u Prištini o ubijenom srpskom lideru kao „ratnom zločincu“. „Ja se duboko saosećam sa bolom porodica koje su pretrpele i imale žrtve i izgubile članove svoje porodice, ali to nema nikakvih dodirnih tačaka sa Oliverom“, poručio je Aleksandar Ivanović.

Oliver Ivanović osuđen je 21. januara 2016. na devet godina zatvora, zbog „ratnog zločina“ tokom 1999. godine. Njemu je suđeno po zajedničkoj optužnici prema kojoj se sudilo penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije, Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću, kao i Aleksandru Lazoviću, koji su oslobođeni.

Kosovski apelacioni sud je, međutim, u februaru 2017. suđenje vratio na ponovni postupak, a presuda nikada nije donešena jer je Ivanović ubijen 16. januara 2018. On se teretio i za dela iz 2000. godine, ali je tih optužbi oslobođen.

Ubijen je 16. januara 2018. godine. Ni pet godina kasnije, nema privedenih ubica i nalogodavaca, sudi se prema izmenjenoj optužnici, zaštićeni svedoci listom odustaju, a svi koji su do sada bili u zatvorskom pritvoru, sada se brane sa slobode.Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023