Vesti
Politika

Konjufca: Ne možemo da prihvatimo ’’bosnizaciju’’ Kosova

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je da Kosovo ne može da prihvati sve sporazume sa Srbijom, posebno ne one koji vode „bosnizaciji Kosova“, govoreći o sporazumu o Zajednici srpskih opština (ZSO).
Konjufca: Ne možemo da prihvatimo ’’bosnizaciju’’ Kosova
Gljauk Konjufca (Foto arhiva Kim)

Konjufca je posle obeležavanja Međunarodnog dana demokratije u Skupštini Kosova rekao da premijer Aljbin Kurti ima svoj tim koji će analizirati da li su sporazumi prihvatljivi ili ne.

„Nikada se nećemo umoriti da raspravljamo sa međunarodnom zajednicom da je to pozicija od koje Kosovo ne može da odustane. Ako bi odustalo, mogli bismo da dovedemo do bosnizacije Kosova. Narod je upravo zbog toga glasao za pokret Samoopredeljenje, osim drugih razloga, mislim da je jedan od glavnih, centralnih razloga zašto je Samoopredeljenje pobedilo pre dve godine upravo ovaj stav protiv procesa bosnizacije Kosova“, rekao je on.

Konjufca je kritikovao EU da ima neuravnotežen pristup u odnosu na Kosovo i Srbiju, uz ocenu da su zahtevi Srbije „postali plan Evropske unije“.

Prema njegovim rečima, svi zahtevi koji se postavljaju Kosovu odgovaraju onima koje traži Srbija, kao što su „ostavke predsednika opština, poništavanje demokratskog procesa i zakonitosti kosovskih institucija“.

„Sve su to zahtevi Srbije, i to od nas, nažalost, traži Evropska unija“, kazao je predsednik Skupštine Kosova.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023