Vesti
Politika

Konjufca: Izbor predsednika do 5. aprila ili novi izbori

Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Glauk Konjufca saopštio je da do petog aprila u skupštini Kosova mora započeti izbor novog predsednika, ili bi u suprotnom mogli biti raspisani novi parlamentarni izbori. On je naveo da se danas sastao sa premijerom Aljbinom Kurtijem i kandidatkinjom za predsednicu Vjosom Osmani, kako bi razgovarali o trećoj fazi formiranja institucija.

Konjufca: Izbor predsednika do 5. aprila ili novi izbori
Glauk Konjufca (Foto Valdrin Xhemaj EPA)

Konjufca je kazao da sadašnji mandat predsednika ističe 5. maja 2021. godine, te da je poslednji datum kada bi skupština Kosova trebalo da započne proces izbora novog predsednika 5. april ove godine.

"Nemogućnost da u ustavnim rokovima izaberemo novog predsednika našu zemlju vodi u nove izbore. Niko ne želi da Kosovo uđe u nove izbore, stvarajući ustavnu nesigurnost i gubeći puno vremena", istakao je Konjufca i dodao da je Kosovu potrebna politička i institucionalna stabilnost i demokratsko rukovođenje, na osnovu izborne volje građana.

On je naveo da su Aljbin Kurti i Vjosa Osmani obećali da ce zakon o izborima biti deo narednog procesa dijaloga između vlasti i opozicije u sklopu izborne reforme.

"Nakon jasne volje koju je juče izrazila opozicija njenim glasanjem u Skupštini Kosova, preostaje samo da većina skupštine garantuje da neće preduzimati nikakve akcije bez konsultacija sa opozicijom u vezi s tim, i da opozicija neće bojkotovati izbor predsednika, kako bi se izbegli ponovljeni izbori", zakljucio je Konjufca.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021