Vesti
Politika

Konjufca: Izbor predsednika do 5. aprila ili novi izbori

Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Glauk Konjufca saopštio je da do petog aprila u skupštini Kosova mora započeti izbor novog predsednika, ili bi u suprotnom mogli biti raspisani novi parlamentarni izbori. On je naveo da se danas sastao sa premijerom Aljbinom Kurtijem i kandidatkinjom za predsednicu Vjosom Osmani, kako bi razgovarali o trećoj fazi formiranja institucija.

Konjufca: Izbor predsednika do 5. aprila ili novi izbori
Glauk Konjufca (Foto Valdrin Xhemaj EPA)

Konjufca je kazao da sadašnji mandat predsednika ističe 5. maja 2021. godine, te da je poslednji datum kada bi skupština Kosova trebalo da započne proces izbora novog predsednika 5. april ove godine.

"Nemogućnost da u ustavnim rokovima izaberemo novog predsednika našu zemlju vodi u nove izbore. Niko ne želi da Kosovo uđe u nove izbore, stvarajući ustavnu nesigurnost i gubeći puno vremena", istakao je Konjufca i dodao da je Kosovu potrebna politička i institucionalna stabilnost i demokratsko rukovođenje, na osnovu izborne volje građana.

On je naveo da su Aljbin Kurti i Vjosa Osmani obećali da ce zakon o izborima biti deo narednog procesa dijaloga između vlasti i opozicije u sklopu izborne reforme.

"Nakon jasne volje koju je juče izrazila opozicija njenim glasanjem u Skupštini Kosova, preostaje samo da većina skupštine garantuje da neće preduzimati nikakve akcije bez konsultacija sa opozicijom u vezi s tim, i da opozicija neće bojkotovati izbor predsednika, kako bi se izbegli ponovljeni izbori", zakljucio je Konjufca.Ostale vesti

Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021
Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021