Vesti
Politika

Konjufca: Bliži se kraj izradi tužbe za genocid protiv Srbije

Predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca je izjavio da je Kosovo blizu završetka tužbe za genocid Srbije nad narodom Kosova.
Konjufca: Bliži se kraj izradi tužbe za genocid protiv Srbije
Aljbin Kurti i Gljauk Konjufca (Foto Kabinet premijera Kosova)

Konjufca je, posle sednice Predsedništva Skupštine, rekao da su o tužbi protiv Srbije konsultovane i najznačajnije stručne ličnosti, preneo je KoSSev pisanje Gazete ekspres.

„Od dana kada je došlo do velike promene i kada je došla nova vlada, radili smo bez prestanka, svaki dan, pa i danas, i mogu da konstatujem da je ovo veoma blizu... Ne mogu da navedem konkretan mesec i vreme, osim što znam da je do sada urađen veliki posao, konsultovani su najvažniji stručni ljudi koji imaju znanje iz ove oblasti za izgradnju stručne tužbe za genocid protiv Srbije nad narodom Kosova i mislim da je do sada urađen dobar posao. Blizu je, ali za sve detalje pitajte vladu“, rekao je on.

O tužbi protiv Srbije za ratne zločine na Kosovu govorio je i šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri.

Konjufca je najavio da će danas biti nastavljena sednica na kojoj će biti razmotreno oko 30 nedovršenih tačaka sa prethodnih zasedanja, ali je dodao da nema kvoruma za nove sednice.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023