Vesti
Politika

Kongresmeni optužuju Vučića za korupciju i pritisak na medije

Grupa američkih kongresmena zatražila je od predsednika SAD Džozefa Bajdena da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan, navodeći da su zabrinuti zbog uticaja političke situacije u Srbiji na region i Evropu, uz optužbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je produbio korupciju i da vrši pritisak na medije.
Kongresmeni optužuju Vučića za korupciju i pritisak na medije
Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić (Foto FoNet Božana Pavlica)

Podgoričke Vijesti su, pozivajući se na dokument u koji su imale uvid, objavile da su kongresmeni podsetili Bajdena na izjavu tokom posete Beogradu avgusta 2016. godine da je "prevashodno u sopstvenom interesu Sjedinjenih Država da narod Srbije može da raste i prosperira".

Faksimil pisma objavio je i portal N1.

Kongresmeni u pismu ističu kako Bajdenovu administraciju "ohrabruju da sarađuje sa predsednikom Aleksandrom Vućićem u borbi protiv korupcije i napada na slobodu štampe, dve oblasti koje su od kritičnog značaja za prosperitetnu i demokratsku Srbiju i njene aspiracije ka članstvu u EU".

Kongresmeni su pozvali Bajdena da razmotri da, gde je to moguće, iskoristi izvršni nalog 14033, koji se odnosi na blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu, u cilju dostizanja transparentnije i odgovornije vlade u Srbiji koja poštuje demokratiju, ljudska prava i vladavina prava.

Ističu da sloboda medija nije samo ključna američka vrednost sadržana u Ustavu te države, već da je to pitanje važno i za spoljnu politiku Vašingtona i za suprotstavljanje autoritarizmu širom sveta.

"Kao što ste izjavili na kraju vaše posete Beogradu 2016, ’nacije su jače kada se čuje glas mnogih’. Nažalost, sloboda medija u Srbiji dostigla je novu najnižu tačku. Kako primjećuju Reporteri bez granica: ’Srbija je zemlja u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija.’ Takođe je jasno da provladini mediji napreduju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vladom", navodi se u dokumentu koji potpisuju kongresmeni: Raža Krišnamorti, Riči Tores, Dejvid N. Sisilin, Jan Šakovski, Džejms P. Mekgavern i Majk Kvigli.

U jednom eklatantnom primjeru, navode, RTV Pink je, kao najveći privatni emiter u Srbiji, dobio najmanje sedam miliona evra državnih zajmova u periodu 2014-2016, a kada se, naredne godine, Vučić kandidovao za predsednika - RTV Pink je njegovoj kampanji obezbedio znatno više vremena nego svim njegovim konkurentima zajedno, navode kongresmeni i dodaju da je "čak i poslovanje većinski državne kompanije Telekom obavijeno velom tajne", te da "dogovori ili aranžmani između vlade i medija štete demokratskim normama, ućutkuju kritičare i osnažuje korumpirane pojedince".

Nadalje, kongresmeni ukazuju da bi Bajdenova administracija trebalo da nastavi da angažuje Vladu Srbije u iskorjenjivanju korupcije.

"Vlada SAD je dugo bila globalni lider u podršci naporima za borbu protiv korupcije u vladi, postavljanjem visokih standarda u poslovanju, i drago nam je što će borba protiv korupcije biti jedan od fokusa predstojećeg Samita demokratije. Naše politike i temeljni zahtevi doveli su do povećanja privrednog rasta i poverenja u američku ekonomiju. Nažalost po građane Srbije, izveštaji su pokazali da je predsednik Vučić produbio korupciju u Srbiji, uključujući i korišćenje krize izazvane kovidom-19 kao izgovora za prikrivanje državne potrošnje i nabavke zaštitne medicinske opreme i respiratora. Predsednik Vučić je otišao toliko daleko da je na Radio-televiziji Srbije rekao da je, dok je celi svet bio u potrazi za respiratorima, Srbija te aparate nabavlja ’polulegalno’," navedeno je u pismu.

Kongresmeni takođe podsećaju da Srbija planira da na proleće organizuje predsedničke i parlamentarne izbore.

"Pozivamo Vašu administraciju da Srbiju pozove na odgovornost kada su u pitanju najviši standardi slobodnih i fer izbora, uključujući period predizborne kampanje i samog prebrojavanja glasova. Tokom Vaše posete Beogradu 2016. govorili ste o budućnosti Srbije koja daje nadu toj državi i tamošnjem stanovništvu. Nažalost, da bismo došli do te optimističnije budućnosti, verujemo da su dalje diplomatske akcije od strane Sjedinjenih Država, a posebno od naših evropskih saveznika i partnera, ključne u postizanju toga da Srbija bude efikasna u sprovođenju demokratskih reformi. Time će moći da se unaprede odnose sa svim državama Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo", zaključuje se u pismu sedmorice kongresmena američkom predsedniku.

Potpisnici pisma su članovi obaveštajnog ili spoljnopolitičkog odbora najvećeg americkog zakonodavnog tela, a njihovo obraćanje predsedniku Bajdenu dolazi uoči posete regionu američkog specijalnog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022